Sydkorea kallar Nordkorea för 'vår fiende' i sin försvarsrapport. På bilden landets premiärminister Yoon Suk Yeol. Arkivbild.
Sydkorea kallar Nordkorea för 'vår fiende' i sin försvarsrapport. På bilden landets premiärminister Yoon Suk Yeol. Arkivbild. - Foto: TT

Sydkorea kallar Nordkorea för "vår fiende"

Sydkorea kallar återigen Nordkorea för "vår fiende" i den försvarsrapport som landets regering publicerar vartannat år.


Det är första gången på sex år som Sydkorea väljer att använda benämningen, vilket ses som ytterligare ett tecken på den allt mer spända relationen mellan länderna.

Sydkorea och USA aviserade i början av januari att länderna inlett diskussioner om gemensam planering och övningar med amerikanska kärnvapen med anledning av de tilltagande hoten från kärnvapengrannen Nordkorea.

Beskedet kom efter att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i ett tal i januari meddelat att han vill se en "exponentiell" ökning av landets kärnvapenarsenal och nya interkontinentala ballistiska robotar.

Sydkorea har i rapporter periodvis kallat Nordkorea för "huvudfienden", "den nuvarande fienden" – eller kort och gott "fienden" – men undvikit ordvalet när relationerna länderna emellan förbättrats.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!