En odaterad bild på al-Qaidas två tidigare ledare: Usama bin Ladin samt Ayman al-Zawahiri. Bägge har dödats i amerikanska attacker. Arkivbild
En odaterad bild på al-Qaidas två tidigare ledare: Usama bin Ladin samt Ayman al-Zawahiri. Bägge har dödats i amerikanska attacker. Arkivbild - Foto: TT

Egyptisk veteranextremist ny al-Qaida-ledare

Egyptiern Saif al-Adel är terrornätverket al-Qaidas nya ledare, bekräftar USA och FN. al-Adel beskrivs som en 62-årig "veteranextremist".


Fakta: al-Qaida

Sunnimuslimska al-Qaida bildades 1988 av den saudiske miljardärsonen Usama bin Ladin. Kärnan var gudskrigare som stridit i Afghanistan mot den sovjetiska ockupationsmakten.

Det läger som byggdes kallades för "militärbasen", al-Qaida al-Askariya, senare kortat till "basen", al-Qaida.

Celler har funnits runtom i hela världen. Vapenutbildning har skett i kaotiska länder som Afghanistan, Pakistan, Jemen och Irak.

Efter Usama bin Ladins död 2011 leddes al-Qaida av Ayman al-Zawahiri fram till dennes död 2022. Nätverket har utpekats som ansvarigt för en rad dödliga terrorattentat mot främst amerikanska mål.

al-Adel, som är baserad i Iran, har länge misstänkts vara det islamistiska nätverkets nya toppman. Han ska ha tagit över som ledare efter att den tidigare ledaren, Ayman al-Zawahiri, dödats i en amerikansk drönarattack i Kabul i juli 2022.

Saif al-Adel var tidigare överstelöjtnant inom Egyptens säkerhetsstyrkor och har länge haft en central roll inom al-Qaidas toppskikt. Bland annat uppges han ha tränat flera av de flygkapare som deltog i 11 september-attackerna mot USA 2001.

al-Qaida själva har inte officiellt bekräftat vem som styr nätverket. Enligt en FN-rapport kan det vara problematiskt för många sunnitiska al-Qaida-anhängare att deras nya ledare främst håller till i shiamuslimska Iran.

62-årige al-Adel är efterlyst av FBI för inblandning i bombdåden mot USA:s ambassader i Kenya och Tanzania 1998. Washington har utlovat en belöning på upp till tio miljoner dollar för information som leder till hans gripande.

TT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

2 timmar sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

2 timmar sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.