USA:s utrikesminister Antony Blinken skakar hand med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
USA:s utrikesminister Antony Blinken skakar hand med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. - Foto: TT

Blinken: USA stöttar snabbt Natomedlemskap

Washington vill att Sverige och Finland snabbt ska bli medlemmar i Nato, säger USA:s utrikesminister Antony Blinken vid sitt besök i Turkiet på måndagen.USA stödjer fullt ut att den nordiska anslutningen ska ske så snabbt som möjligt, säger han.


Turkiet vill köpa stridsflygplanet F-16 från USA och anser inte att USA:s beslut i frågan ska vara beroende av att Turkiet lyfter sina invändningar mot att Sverige går med i Nato.

— Det vore inte rätt att göra Sveriges och Finlands Natomedlemskap till ett villkor för F-16. Det är två olika frågor, säger Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu under sin och Antony Blinkens gemensamma presskonferens i Ankara.

Blinken poängterar att Biden-administrationen är för att uppgradera Turkiets befintliga F-16 och tillhandahålla nya. Men försäljningen måste godkännas av den amerikanska kongressen och Blinken har inte angett någon tidplan för godkännande och leverans.

Mevlüt Cavusoglu säger att alla parter i alliansen måste övertyga framför allt Sverige om att vidta fler åtgärder för att möta Turkiets oro och få landets stöd.

Antony Blinken träffar även Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under dagen.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!