USA:s utrikesminister Antony Blinken vid utskottsutfrågning i USA:s senat.
USA:s utrikesminister Antony Blinken vid utskottsutfrågning i USA:s senat. - Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

Blinken vill att USA återvänder till Unesco

Publicerades: 22 Mar, 23:36

USA bör åter bli medlem i FN-organet Unesco. Det anser utrikesminister Antony Blinken som uppmanar USA:s kongress att betala 150 miljoner dollar för att åter ingå i FN:s kultur- och utbildningsorgan.


Anledningen är, enligt Blinken, att Kina har en alltmer dominerande roll i Unesco som bland annat diskuterar regler för artificiell intelligens.

— Unesco arbetar med regler, normer och standard för artificiell intelligens. Där vill vi vara med, sade Blinken när han presenterade det amerikanska utrikesdepartementets budgetförslag för ett senatsutskott.

USA drog tillbaka det ekonomiska stödet till Unesco sedan FN beslutat att den palestinska myndigheten skulle få rätt att ingå som medlem 2011. Fram till dess hade USA stått för omkring 22 procent av Unescos budget.

Förre presidenten Donald Trump valde att helt lämna FN-organet då han ansåg att Unesco var fördomsfull mot Israel.

— Jag anser att vi bör ingå i Unesco, inte som en present till Unesco men för att det som pågår i Unesco faktiskt har betydelse. För närvarande är Kina den enskilt största bidragsgivaren, medan USA inte ens sitter med vid bordet, sade Blinken till senatens utrikesutskott.

Förslaget om att betala 150 miljoner dollar, motsvarande omkring 1,55 miljarder kronor, finns med i den budget som USA:s president Joe Biden föreslår.

TT
/
/
USA
/
Senaste nytt

Upp mot 30 grader – kan bli värmebölja

1 timme sedan

Många döda i skogsbrand i Kazakstan

2 timmar sedan
En stor skogsbrand i Kazakstan har krävt 14 liv, enligt landets departement för nödlägen. Av ett tidigare uttalande framgick att man letade efter skogsvaktare som ringats in av elden i nordöstra landsändan.

Barn allvarligt skadad efter påkörning

2 timmar sedan
En flicka är allvarligt skadad efter att ha blivit påkörd av en bil i stadsdelen Hageby i Norrköping, rapporterar lokala medier.

"Unabombaren" Kaczynski är död

2 timmar sedan
Theodore "Ted" Kaczynski, känd som "unabombaren" har avlidit i fängelset, enligt ett uttalande från kriminalvården i USA.

Polisen i Malmö rapporterar om misshandel

3 timmar sedan
"Misshandel på Bunkeflostrand.", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay rasar – men svensk strömning växer

3 timmar sedan
Strömningstjänsten Viaplay har kollapsat på börsen i veckan. Kunderna sviker och annonsmarknaden viker ned, enligt bolaget. Men svenskarna betalar mer för strömningstjänster nu än för ett år sedan och branschen växer, enligt Marie Nilsson på Mediavision.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.