Hans Kluge, WHO:s Europachef uppmanar till satsning på hälso- och sjukvårdspersonal. Arkivbild.
Hans Kluge, WHO:s Europachef uppmanar till satsning på hälso- och sjukvårdspersonal. Arkivbild. - Foto: Zoltan Mathe/AP/TT

Rapport: 12 miljoner sjuksköterskor saknas

Publicerades: 25 Mar, 14:10

Bemanningskrisen för hälso- och sjukvården är akut i stora delar av världen, uppger WHO:s Europachef.


Redan innan pandemin rådde det en omfattande brist på bland annat läkare och sjuksköterskor, och den har förvärrats. Framför allt är situationen allvarlig i Europa och Centralasien, vilket WHO lyfte i en rapport redan hösten 2022.

Ingenting tyder heller på att läget blir bättre. De senaste åren har präglats av omfattande strejker till följd av tuffa arbetsförhållanden. I Frankrike strejkade till exempel över 100 000 hälso- och sjukvårdsarbetare i november 2022. Även Storbritannien, Tyskland och Irland drabbades av omfattande strejker under förra året.

Inom de närmaste åren kommer det behövas minst 12 miljoner nya sjuksköterskor, enligt en rapport från den internationella organisationen International Council of Nurses, uppger Sveriges Radio Ekot.

”Bemanningskrisen inom hälso- och sjukvårdssektorn är inte längre ett hot – den är här och nu”, säger WHO:s Europachef Hans Kluge i ett pressmeddelande.

Ett möte i Rumäniens huvudstad Bukarest i veckan, arrangerat av WHO och Rumänien, resulterade i en deklaration där Europas länder uppmanas att investera i sina hälso- och sjukvårdssystem.

TT
/
/
/
Hot
Senaste nytt

Sex skadade i knivdåd i Frankrike

SBB-chefen: Värderar köpare noga

Den nytillträdde SBB-chefen Leiv Synnes tonar ned risken för att det krisdrabbade fastighetsbolaget ska sälja säkerhetspolitiskt känsliga fastigheter till olämpliga köpare. "Vi delar uppfattningen att fastigheter som kan bedömas vara säkerhetspolitiskt känsliga måste värnas särskilt", skriver han i ett mejl till TT.

Kvinna i 30-årsåldern allvarligt skadad – blev påkörd av lastbil på övergångsställe

En kvinna i 30-årsåldern vårdas för allvarliga skador efter att ha blivit påkörd av ett fordon när hon cyklade i Landskrona, uppger polisen och Region Skåne på sina hemsidor.

Besked: Nej till nytt sjukhus i Växjö

Planerna på att bygga nytt sjukhus i Räppe i Växjö skrotas.

Kvinna släpades efter traktor – åtalad man har släppts

Den 56-årige mannen misstänks ha bundit fastkvinnan vid en traktor och sedan kört med hennes kropp släpande efter fordonet på en gård i utkanten av Malmö. Efter rättegången släpptes den häktade mannen fri i väntan på dom.

Sydkorea utreder internationella adoptioner

Flera svenskar finns bland de adopterade koreaner vars ärenden kommer att granskas av Sydkoreas kommission för sanning och försoning. Kommissionen har beslutat att ta upp ytterligare 237 fall där man misstänker att handlingar förfalskats.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.