Humza Yousaf i mitten efter att han vunnit omröstningen att bli SNP:s nya ledare. Till vänster applåderar motkandidaten Ash Regan och till höger motkandidaten Kate Forbes.
Humza Yousaf i mitten efter att han vunnit omröstningen att bli SNP:s nya ledare. Till vänster applåderar motkandidaten Ash Regan och till höger motkandidaten Kate Forbes. - Foto: Andrew Milligan/AP/TT

Ny skotsk ledare vill "leverera självständighet"

Publicerades: 27 Mar, 15:22, Uppdaterades: 27 Mar, 17:52

Humza Yousaf har utsetts till det skotska nationalistpartiet SNP:s nya ledare. Sammanlagt samlade Yousaf 52 procent av rösterna.


Fakta: Det skotska självstyret

Skottland är till ytan något mindre än Götaland och har 5,4 miljoner invånare. Landet var länge självständigt men ingår sedan 1707 i en union med England, Wales och Nordirland – Förenade kungariket (United Kingdom), ofta förenklat till Storbritannien (som egentligen är ön England, Wales och Skottland ligger på).

Skottland har regionalt självstyre med eget parlament och egen regering. Storbritannien bestämmer dock fortsatt över bland annat skatter, social trygghet, försvar och internationella relationer.

I en folkomröstning om fullständig självständighet i september 2014 vann nej-sidan med 55,3 procent mot 44,7, trots att ja-sidan steg kraftigt under kampanjens slutskede. Två år senare röstade britterna som helhet för att lämna EU, med liten marginal. Över 60 procent av Skottlands invånare röstade dock emot brexit – vilket separatister håller fram som ett argument för en ny självständighetsomröstning.

I det skotska parlamentet sitter 129 ledamöter. Nationalistpartiet SNP är klart störst där med 64 mandat – ett ifrån egen majoritet – och styr tillsammans med ett mindre grönt parti.

Sedan 2014 har Nicola Sturgeon varit Skottlands försteminister, den som suttit längst på posten.

Den 37-årige Humza Yousaf har fram till nu haft posten som skotsk hälsominister. Han har sagt sig vara den enda kandidat som kan bevara SNP:s breda stöd bland skottarna och står avgående ledaren Nicola Sturgeon nära, men hävdar att han vill bli en annan sorts ledare.

I sitt tacktal sade Humza Yousaf att han känner sig som "den lyckligaste mannen i världen" och han lovade att leda den "generation som levererar självständighet".

Hälsning från Sunak

Kort efter Yosafs tacktal kom ett besked från den brittiske premiärministern Rishi Sunak om hans tillbakavisande av skotsk självständighet fortsatt gäller.

Sunak förklarade dock att han "ser fram emot att arbeta" tillsammans med den nyvalde skotske ledaren.

Nationalistpartiet SNP har haft åtta framgångsrika år under partiledaren tillika försteministern Nicola Sturgeons ledning. Men i mitten av februari meddelade hon överraskande att hon avgår från bägge poster.

Problemen började hopa sig för Sturgeon i november när ett av hennes stora löften gick om intet. Brittiska högsta domstolen beslutade då att en ny folkomröstning om skotsk självständighet inte får genomföras.

SNP är klart störst i det skotska landsdelsparlamentet och partiets ledare blir skotsk försteminister, regeringschef i landsdelen.

Humza Yousaf väntas formellt bekräftas som försteminister av skotska parlamentariker på tisdagen.

Han kommer då att bli historisk som den första person som tillhör en etnisk minoritet som leder någon av de brittiska landsdelarnas regeringar. Han blir också den förste muslim att leda ett stort parti i Storbritannien.

Utsatt för rasism

Yousafs farföräldrar invandrade till Glasgow i Skottland under 1960-talet På faderns sida har släkten sitt ursprung i Pakistan och modern växte upp i en sydostasiatisk familj i Kenya.

Yousaf har vid flera tillfällen talat om rasism som han har utsatts för genom åren.

Humza Yousaf vann omröstningen över de två motkandidaterna Kate Forbes och Ash Regan.

TT
/
/
/
EU
/
Senaste nytt

Larm om explosion i Sundbyberg

Sundbyberg: Polisen rapporterar om detonation

"Flera samtal om ljud från en hög smäll i centrala Sundbyberg.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Stockholm rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polisen ska utreda orsaken till olyckan i Vasastaden.", skriver polisen på sin hemsida.

Upp mot 30 grader – kan bli värmebölja

2 timmar sedan
Sol, värme och höga temperaturer. Så lyder väderprognosen för den kommande tiden. Det väntas bli allra varmast i Värmland, säger meteorolog Erik Höjgård-Olsen.

Många döda i skogsbrand i Kazakstan

2 timmar sedan
En stor skogsbrand i Kazakstan har krävt 14 liv, enligt landets departement för nödlägen. Av ett tidigare uttalande framgick att man letade efter skogsvaktare som ringats in av elden i nordöstra landsändan.

Barn allvarligt skadad efter påkörning

3 timmar sedan
En flicka är allvarligt skadad efter att ha blivit påkörd av en bil i stadsdelen Hageby i Norrköping, rapporterar lokala medier.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.