Humza Yousaf i mitten efter att han vunnit omröstningen att bli SNP:s nya ledare. Till vänster applåderar motkandidaten Ash Regan och till höger motkandidaten Kate Forbes.
Humza Yousaf i mitten efter att han vunnit omröstningen att bli SNP:s nya ledare. Till vänster applåderar motkandidaten Ash Regan och till höger motkandidaten Kate Forbes. - Foto: Andrew Milligan/AP/TT

Ny skotsk ledare vill "leverera självständighet"

Humza Yousaf har utsetts till det skotska nationalistpartiet SNP:s nya ledare. Sammanlagt samlade Yousaf 52 procent av rösterna.


Fakta: Det skotska självstyret

Skottland är till ytan något mindre än Götaland och har 5,4 miljoner invånare. Landet var länge självständigt men ingår sedan 1707 i en union med England, Wales och Nordirland – Förenade kungariket (United Kingdom), ofta förenklat till Storbritannien (som egentligen är ön England, Wales och Skottland ligger på).

Skottland har regionalt självstyre med eget parlament och egen regering. Storbritannien bestämmer dock fortsatt över bland annat skatter, social trygghet, försvar och internationella relationer.

I en folkomröstning om fullständig självständighet i september 2014 vann nej-sidan med 55,3 procent mot 44,7, trots att ja-sidan steg kraftigt under kampanjens slutskede. Två år senare röstade britterna som helhet för att lämna EU, med liten marginal. Över 60 procent av Skottlands invånare röstade dock emot brexit – vilket separatister håller fram som ett argument för en ny självständighetsomröstning.

I det skotska parlamentet sitter 129 ledamöter. Nationalistpartiet SNP är klart störst där med 64 mandat – ett ifrån egen majoritet – och styr tillsammans med ett mindre grönt parti.

Sedan 2014 har Nicola Sturgeon varit Skottlands försteminister, den som suttit längst på posten.

Den 37-årige Humza Yousaf har fram till nu haft posten som skotsk hälsominister. Han har sagt sig vara den enda kandidat som kan bevara SNP:s breda stöd bland skottarna och står avgående ledaren Nicola Sturgeon nära, men hävdar att han vill bli en annan sorts ledare.

I sitt tacktal sade Humza Yousaf att han känner sig som "den lyckligaste mannen i världen" och han lovade att leda den "generation som levererar självständighet".

Hälsning från Sunak

Kort efter Yosafs tacktal kom ett besked från den brittiske premiärministern Rishi Sunak om hans tillbakavisande av skotsk självständighet fortsatt gäller.

Sunak förklarade dock att han "ser fram emot att arbeta" tillsammans med den nyvalde skotske ledaren.

Nationalistpartiet SNP har haft åtta framgångsrika år under partiledaren tillika försteministern Nicola Sturgeons ledning. Men i mitten av februari meddelade hon överraskande att hon avgår från bägge poster.

Problemen började hopa sig för Sturgeon i november när ett av hennes stora löften gick om intet. Brittiska högsta domstolen beslutade då att en ny folkomröstning om skotsk självständighet inte får genomföras.

SNP är klart störst i det skotska landsdelsparlamentet och partiets ledare blir skotsk försteminister, regeringschef i landsdelen.

Humza Yousaf väntas formellt bekräftas som försteminister av skotska parlamentariker på tisdagen.

Han kommer då att bli historisk som den första person som tillhör en etnisk minoritet som leder någon av de brittiska landsdelarnas regeringar. Han blir också den förste muslim att leda ett stort parti i Storbritannien.

Utsatt för rasism

Yousafs farföräldrar invandrade till Glasgow i Skottland under 1960-talet På faderns sida har släkten sitt ursprung i Pakistan och modern växte upp i en sydostasiatisk familj i Kenya.

Yousaf har vid flera tillfällen talat om rasism som han har utsatts för genom åren.

Humza Yousaf vann omröstningen över de två motkandidaterna Kate Forbes och Ash Regan.

TT
/
/
/
EU
/
Senaste nytt

Polisen i Kristianstad rapporterar om misshandel

Ljusmanifestation mot gängvåldet i Uppsala

1 timme sedan
Hundratals personer samlades för en ljusmanifestation i Fullerö utanför Uppsala på söndagskvällen, med anledning av sprängdådet som dödade en kvinna tidigare i veckan. Det är väldigt läskigt, man tänker på om det kommer hända en själv härnäst, säger Tina.

Biden: Ukraina kan räkna med vårt stöd

1 timme sedan
Dagen efter budgetuppgörelsen i USA lovar president Joe Biden att Ukraina kan räkna med fortsatt amerikanskt stöd. Jag försäkrar våra allierade, det amerikanska folket och Ukrainas folk att de kan räkna med vårt stöd. Vi kommer inte att avbryta stödet.

Läsk och godis ökar i krisen

1 timme sedan
En svagare ekonomi har fått hushållen att köpa mindre frukt och grönt. Men försäljningen av läsk och godis har samtidigt ökat.

Polisen i Västerås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Brand i förråd.", skriver polisen på sin hemsida.

Försvarets vapen i Tove-målet – nya vittnen

2 timmar sedan
Två unga kvinnor dömdes till livstids fängelse för mordet på Tove i Vetlanda. Men när fallet nu ska upp i hovrätten kan utfallet bli något helt annat. Jag skulle absolut inte räkna hem någonting, utan det här är en öppen process, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.