Ungerska parlamentet när de röstade om att ratificera Finlands Natoansökan på måndagen.
Ungerska parlamentet när de röstade om att ratificera Finlands Natoansökan på måndagen. - Foto: Denes Erdos/AP/TT

Ungern godkänner Finlands Natoansökan

Ungerns parlament har röstat ja till Finlands Natoansökan. Därmed har Finland tagit ytterligare ett steg mot att bli en fullvärdig medlem i försvarsalliansen.När det är Sveriges tur är fortfarande oklart.


Fakta: Mot toppmötet i Vilnius

Ungerns ratificering innebär att endast Turkiets beslut kvarstår för Finlands del. I bästa fall kan det turkiska parlamentet ratificera Finlands ansökan redan inom denna vecka.

Om allt går som det ska kan Finland medverka som fullvärdig medlem under Natos toppmöte i Vilnius i Litauen den 11–12 juli.

För Sveriges del fattas en ratificering av såväl Ungern som Turkiet. Hittills har inga datum satts för när besluten kan fattas.

Utrikesminister Tobias Billström (M) säger sig dock vara övertygad om att även Sverige är med i försvarsalliansen under toppmötet i Vilnius.

Beslutet fattades på måndagskvällen. En stor majoritet, 182 ledamöter, röstade för att ratificera ansökan och sex röstade emot. Det ungerska parlamentet består av 199 ledamöter.

Omröstningen var främst en formalitet. Regeringspartiet Fidesz, som har majoritet i parlamentet, signalerade redan tidigare att det kommer att bli ett enhälligt ja från partiet.

Fem anföranden hördes under debatten. Tre av dem hölls av oppositionspartier och två av Fidesz. Oppositionen anklagar regeringspartiet för att ha försenat ratificeringen.

Finlands statsminister Sanna Marin tackade på Twitter för det "tydliga beslutet".

"Finlands och Sveriges Natomedlemskap stärker hela alliansens säkerhet. Det ligger i allas intresse att också Sverige är medlem i Nato före toppmötet i Vilnius", skriver Marin.

Ja till Sverige "i närtid"

Det ungerska parlamentet har valt att separera godkännandet av Sveriges och Finlands Natomedlemskap. Därför var det bara Finlands ansökan som låg på bordet när det ungerska parlamentet röstade.

Talmannen i parlamentet, László Kövér, sade i förra veckan att Ungern stödjer den svenska Natoansökan och att ratificeringen kommer att ske "i närtid", enligt nyhetsportalen Telex.

Statsminister Ulf Kristersson (M) försökte få klarhet i saken när han mötte sin ungerske kollega Viktor Orbán i Bryssel i torsdags – men han fick ingen förklaring till varför Ungern valt att vänta med Sverige.

En orsak till att Ungerns ratificering dragit ut på tiden är att landets politiker säger sig vara trötta på de nordiska ländernas pekpinnar.

— Du vet, när finska och svenska politiker ifrågasätter demokratin i vårt politiska system är det oacceptabelt, sade utrikesminister Peter Szijjarto i en intervju med nyhetsbyrån AP i helgen.

Bara Turkiet kvar

Nu har 29 av 30 medlemsländer i Nato ratificerat Finlands medlemskap.

Att Ungern nu skyndade på med Finland kan bero på att Turkiet står redo att godkänna Finland. Det talas om att det turkiska beslutet kan komma den första veckan i april, och då vill inte Ungern vara landet som hindrar Finland att bli Natomedlem.

Sverige och Finland ansökte i maj 2022 samtidigt om att gå med i Nato och .blev i somras gemensamt inbjudna av alla 30 Natoländerna. Sverige och Finland har haft som ambition att gå hand i hand genom hela ratificeringsprocessen

Men den 17 mars gav Turkiets president Recep Tayyip Erdogan beskedet att man är redo att godkänna Finland, men inte Sverige.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.