New York Citys distriktsåklagare Alvin Bragg. Arkivbild.
New York Citys distriktsåklagare Alvin Bragg. Arkivbild. - Foto: Yuki Iwamura/AP/TT

Lärd åklagare som kan gatans lag möter Trump

En tungviktsmatch väntas i en rättegångssal i New York.I ena ringhörnan: sluggern Donald Trump som skolats i New Yorks skumma fastighetsbransch.I den andra: distriktsåklagaren Alvin Bragg, en eftertänksam jurist som lärt sig kämpa i New Yorks Harlem.


En avgörande händelse i tonåren fick den nu 49-årige distriktsåklagaren Alvin Bragg att bli jurist.

Han berättar själv att han och en vän skulle gå till den lokala butiken för att köpa "mjölk och juice åt pappa, ett vanligt springärende".

En omärkt polisbil körde mot trafiken. Civilpoliserna stoppade de två under pistolhot och kroppsvisiterade dem.

— Jag trodde först att jag skulle bli rånad, men förstod att de var poliser. Man behöver inte vara jurist för att veta att visiteringen var olaglig, säger Bragg om händelsen.

Han släpptes när polisen såg hans skoljacka, en bättre skola i New York.

— Det var början på mitt engagemang i rättsfrågor. Jag tog kontakt med vår lokale politiker och försökte få polisen att utreda händelsen, berättar Bragg i en längre intervju med CBS New York.

Tre gånger har han blivit pistolhotad av polis. Tre gånger av gängmedlemmar och andra brottslingar.

Till åklagartoppen

Nu är han mäktig distriktsåklagare i New York med 500 jurister under sig. Posten fick han genom att segra i valet 2020 – tillsättningen till sådana tjänster är politiska.

Han är demokrat, liksom de tre tidigare chefsåklagarna i New York de senaste 80 åren.

Men han förvånade många genom ett memorandum han delade ut till sina närmaste medarbetare bara efter par dagar på posten. Där slog Bragg fast att hans mål var att minska ingripanden mot småbrottslighet, ringa narkotikaanvändande, småstölder och delar av prostitutionen i New York.

Polisingripanden i dessa fall gör inte samhället säkrare, resonerar han.

— Vi ska rikta in oss på dem som gör störst skada för vår stad, säger Bragg.

Bragg är den förste svarte chefsåklagaren i New York. Han har vuxit upp i Harlem, men i dess finare kvarteren i stadsdelen Striver's Row.

Hans juristbana har varit spikrak sedan händelserna i Harlem i tonåren med vapenvåld, polisövergrepp, gängkriminalitet och till och med dödsoffer på den egna farstutrappan.

Hög akademisk utbildning

Men svaren på frågorna som våldet skapar "kommer inte genom enkla, valvinnande krav", säger Bragg. Han valde därför att utbilda sig på toppuniversitetet Harvard och undervisa på New York Law School, innan han valde att en politisk åklagarkarriär.

Åtalet mot den förre presidenten Donald Trump inleddes av företrädaren på posten, distriktsåklagare Cyrus Vance Jr, son till tidigare demokratiske utrikesministern Cyrus Vance.

Bragg verkar först ha tvekat om han skulle gå vidare med åtalsförsöken, han valde att lägga en parallell rättsgranskning av Trump på is. Den åklagaren sade upp sig i protest.

Men nu har Bragg valt att satsa alla kort på ett av de mest profilerade rättsfallen i USA:s historia, till mångas förvåning.

— Det är bara professionella pokerspelare som kan ha vetat vad vi höll på med, säger han själv till The New York Times.

Den mer grundläggande förklaringen till åtalet finns kanske i det svar i tv-intervjun som medvetet gjordes på ett kafé i Harlem:

— Vi saknar ett samtal om verkliga samhällsfrågor: om säkerhet, frihet, ärlighet och rättvisa. Sådant kräver djuplodande funderingar och hårt arbete.

TT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!