Människor demonstrerar utanför den domstol i Potter County, Texas, där det fattades beslut om att förbjuda landets vanligaste abortpiller. Arkivbild.
Människor demonstrerar utanför den domstol i Potter County, Texas, där det fattades beslut om att förbjuda landets vanligaste abortpiller. Arkivbild. - Foto: Justin Rex/AP/TT

Dom om abortpiller överklagas av USA:s regering

Ett domstolsförbud mot ett abortpiller i USA har stoppats i högre instans.Men USA:s regering överklagar det nya domslutet eftersom domen innebär begränsningar av pillrets användning.


Fakta: Mifepriston

Mifepriston är ett antihormon som hämmar effekten av progesteron, som är nödvändigt för att få en graviditet att fortskrida. Läkemedlet förskrivs av läkare för att medicinskt avbryta en graviditet.

I USA är medlet mifepristone, också känt som RU 486, en av två tillåtna komponenter som används för att framkalla abort under en graviditets första tio veckor. Läkemedlet godkändes i USA år 2000.

Över hälften av alla aborter i USA utförs med mifepristone, enligt officiella siffror. Metoden är dokumenterat säker och har en effektivitet på 99,6 procent.

Läkemedelskombinationen mifepriston och misoprostol är godkänd i över 60 länder världen över för att avbryta graviditeter, däribland Sverige.

Två av tre domare i en federal appellationsdomstol i New Orleans röstade för att delvis häva ett förbud som förra veckan utfärdades av en konservativ domare i en distriktsdomstol i Texas.

Abortmedlet – som i USA bland annat går under beteckningen mifepristone – får nu förskrivas av läkare i fortsättningen i enlighet med det klartecken som läkemedelsmyndigheten FDA gav år 2000.

Vissa inskränkningar

New Orleans-domslutet innebär dock vissa begränsningar. Läkemedlet bara får skrivas ut för att användas under graviditetens första sju veckor, i stället för upp till tio som det har varit hittills. Det får inte heller förskrivas på distans för leverans per post.

Beskedet från appellationsdomstolen väckte starkt missnöje hos USA:s regering som omedelbart meddelade att domen ska överklagas.

— Vi kommer att ansöka om ett akut uppskov hos Högsta domstolen för att försvara amerikaners rätt till säker och effektiv reproduktiv hälsa, säger justitieminister Merrick Garland.

Vita husets talesperson Karine Jean-Pierre är också tydlig med presidentens åsikt i den djupt polariserande frågan:

— Vi är säkra på att lagen är på vår sida och att vi kommer att segra.

Domare i Texas förbjöd

Striden gäller ett abortpiller som länge har varit tillåtet, och frågan fick stort genomslag när Texas-domaren i fastslog förbudet mot mifepristone. Det har inte skett tidigare att en distriktsdomare har upphävt FDA:s godkännande av ett läkemedel.

Fallet togs upp sedan organiserade abortmotståndare lämnat in en stämning för att försöka få till ett förbud. Samma grupp var drivande i den rättsprocess som slutade med att Högsta domstolen förra året rev upp den federala aborträtten.

Men flera rättsliga processer pågår parallellt om medlet. Kort efter beslutet i Texas kom ett motsatt beslut från en distriktsdomare i delstaten Washington, där fortsatt tillgång till läkemedlet beordrades för 17 amerikanska delstater.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!