Lördag 8 Maj
Stockholm

Favorit blir första kvinnliga statschefen

Favoriten Dalia Grybauskaite vann en storseger i det litauiska valet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Favoriten Dalia Grybauskaite vann på söndagen en storseger i det litauiska valet. Hon blir därmed landets första kvinnliga statschef.

När Litauen gick till val var Dalia Grybauskaite den givna favoriten. I ett land där ilskan kokar över den djupa ekonomiska krisen sågs EU:s budgetkommissionär som en möjlig väg ut ur svårigheterna.

Och Grybauskaite, som riktat vass kritik mot landets hantering av finanskrisen, vann en överväldigande seger med 69 procent av rösterna.

På andra plats kom socialdemokraten Algirdas Butkevicius med knappt 12 procent.

Minst hälften

Trots det övertygande resultatet var det länge osäkert om Grybauskaite skulle bli president redan efter första valomgången. Enligt lagen måste den vinnande kandidaten få minst 50 procent av rösterna - i ett val där minst 50 procent av alla röstberättigade deltar.

Det var oklart om tillräckligt många litauer röstat i valet och därför dröjde det officiella resultatet tills valdeltagandet hade krupit upp till 51,6 procent och det stod klart att Grybauskaite slapp en andra valomgång den 7 juni.

– Jag gratulerar litauerna till deras beslut men smaken av seger bär med sig tyngden av ansvar, sade Grybauskaite till en lokal tevekanal.

Kravaller

Grybauskaite, som suttit i EU-kommissionen sedan Litauens EU-inträde 2004, gav sig in i valrörelsen i februari då den djupa ekonomiska krisen hade lett till kravaller vid parlamentet i Vilnius.

Den 53-åriga Grybauskaite, som inte tillhör något politiskt parti, har hela tiden haft en klar opinionsledning i kampen om att efterträda veteranen Valdas Adamkus, som suttit sina två femårsperioder på posten.

Presidentens makt är begränsad. Statschefen har som främsta uppgift att övervaka regeringens utrikes- och försvarspolitik, men det ger också visst inflytande över budgeten.

Liksom resten av Baltikum drabbas Litauen hårt av den ekonomiska krisen och landets ekonomi väntas krympa med över 15 procent i år.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela