Kravaller vid Litauens parlament

- 16/01/2009, 15:03 -

Skottlossning och krossade fönster.

Våldsamheter utbröt i dag vid en demonstration utanför parlamentet i Litauens huvudstad Vilnius.

Enligt uppgift ska ett skott ha avlossats mot parlamentet.

Det är en litauisk parlamentsledamot som uppger att ett skott har avlossats genom ett fönster till plenisalen i parlamentet, skriver BNS.

Det var efter ett fredligt protestmöte mot regeringen med flera tusen deltagare som en del av demonstranterna försökte att storma byggnaden.

Flera fönster på byggnaden har krossats, bland annat med snöbollar.

Det stora monumentet över de litauer som dödades av sovjetiska trupper i januari 1991 har också skadats.

Enligt nyhetsbyrårapporter avlossade polisen skott med gummimantlade kulor för att driva demonstranterna tillbaka sedan stenar och flaskor kastats mot parlamentsbyggnadens fönster. Tårgas har också använts.

Flera demonstranter har gripits och minst en uppges ha skadats.

Upploppet pågick i två och en halv timma innan kravallpolis kunde driva bort de våldsamma demonstranterna från parlamentsbyggnaden.

Risk för nya oroligheter

Polisen tror att det finns risk för ett nytt angrepp mot parlamentet i Vilnius efter mörkrets inbrott.

Enligt polisens uppskattning var det omkring 7 000 människor som har samlats till protestmötet som organiserats av fackföreningsrörelsen.

Protesten riktar sig mot den nya litauiska regeringens budgetnedskärningar i finanskrisens spår.

Omkring 300 poliser fanns på plats vid mötets inledning för att försöka förhindra kravaller liknande de som bröt ut vid demonstrationer i Riga i Lettland och i Sofia i Bulgarien tidigare i veckan.

Vid en liknande protestdemonstration med flera tusen personer i staden Siauliai i norra Litauen försökte skinheads att egga massan att kasta sten mot kommunförvaltningens byggnad och krossa fönstren.

Omkring 30 demonstranter försökte ta sig in i byggnaden, men polisen kunde hindra dem, rapporterar BNS.

Stadens vice borgmästare försökte lugna demonstranterna. Hon förklarade att kommunen inte har något ansvar för de skatter som staten beslutat om.

Skrivet av: