Skott mot Litauens parlament

Fackföreningsrörelsen i uppror i Litauen.


VILNIUS. Våldsamheter har utbrutit vid en demonstration utanför parlamentet i Litauens huvudstad Vilnius. Enligt uppgift ska ett skott ha avlossats mot parlamentet.

Det är en litauisk parlamentsledamot som uppger att ett skott har avlossats genom ett fönster till plenisalen i parlamentet, skriver BNS.

Det var efter ett fredligt protestmöte mot regeringen med flera tusen deltagare som en del av demonstranterna försökte att storma byggnaden.

Flera fönster på byggnaden har krossats, bland annat med snöbollar.

Det stora monumentet över de litauer som dödades av sovjetiska trupper i januari 1991 har också skadats.

Enligt nyhetsbyrårapporter avlossade polisen skott med gummimantlade kulor för att driva demonstranterna tillbaka sedan stenar och flaskor kastats mot parlamentsbyggnadens fönster. Tårgas har också använts.

Flera demonstranter har gripits och minst en uppges ha skadats.

Enligt polisens uppskattning var det omkring 7 000 människor som har samlats till protestmötet som organiserats av fackföreningsrörelsen.

Protesten riktar sig mot den nya litauiska regeringens budgetnedskärningar i finanskrisens spår.

Omkring 300 poliser fanns på plats vid mötets inledning för att försöka förhindra kravaller liknande de som bröt ut vid demonstrationer i Riga i Lettland och i Sofia i Bulgarien tidigare i veckan.

Vid en liknande protestdemonstration med flera tusen personer i staden Siauliai i norra Litauen försökte skinheads att egga massan att kasta sten mot kommunförvaltningens byggnad och krossa fönstren.

Omkring 30 demonstranter försökte ta sig in i byggnaden, men polisen kunde hindra dem, rapporterar BNS.

Stadens vice borgmästare försökte lugna demonstranterna. Hon förklarade att kommunen inte har något ansvar för de skatter som staten beslutat om.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.