Onsdag 12 Maj
Stockholm

Kommissionär favorit i Litauenval

Dalia Grybauskaite väntas ta över presidentposten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När Litauen går till presidentval på söndagen är favoriten EU:s budgetkommissionär Dalia Grybauskaite, en vass kritiker mot landets hantering av finanskrisen.

Grybauskaite, som suttit i EU-kommissionen ända sedan Litauens EU-inträde 2004, gav sig in i valrörelsen i februari då ilska över den djupa ekonomiska krisen hade kokat över i form av kravaller vid parlamentet i Vilnius.

Den 53-åriga Grybauskaite, som inte tillhör något politiskt parti, har haft en klar opinionsledning i kampen om att efterträda veteranen Valdas Adamkus som suttit sina två femårsperioder på posten.

Grybauskaite tros till och med kunna få över 50 procent av rösterna redan på söndagen, och därmed slippa en andra valomgång 7 juni. Om hon vinner valet blir hon Litauens första kvinnliga statschef.

Presidentens makt är begränsad och denne har som främsta uppgift att övervaka regeringens utrikes- och försvarspolitik, men statschefen har också visst inflytande över budgeten.

Liksom resten av Baltikum drabbas Litauen hårt av den ekonomiska krisen. Landets ekonomi väntas krympa över 15 procent i år.

Vallokalerna stänger vid klockan 19 svensk tid och de första resultaten väntas cirka två timmar senare.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela