Landet som inte finns fyllde 18 år

Mitt i kaoset på Afrikas horn pågår en demokratisk utveckling få vet om. Nyheter24 firade Somalilands 18-årsdag.


Afrikas bäst bevarade hemlighet fyllde 18 år i lördags. Det firades på Olles Krog i Kista i Stockholm.

Runt 600 personer samlades, tillsammans med politiker och hjälparbetare som stöder republikens demokratiska utveckling. (Se stor bildfest från kalaset ovan).

– Det var en väldigt lyckad fest. Vi höll i gång tills tre på natten. Själv hade jag det riktigt kul. Jag pratade mycket och gjorde intervjuer med Anna Maria Corazza Bildt och Molly Melching, säger Abdulkadir Kasim som driver flera hemsidor i Somaliland, till Nyheter24.

–Det är mycket viktigt för mig att det uppmärksammas att vi från Somaliland är ett eget folk och har en egen stat skild från Somalia.

Somaliland erkänns inte av omvärlden

Men trots en fungerande regering, någorlunda demokratiska val, egen valuta, och ett relativt lugn, erkänner inget annat land i världen Somaliland.

Dess granne, Somalia, är däremot internationellt erkänt. Där finns ingen fungerande regering och landet har befunnit sig i ett oavbrutet krig och kaos sedan 18 år tillbaka. Den senaste tiden har även al-Qaida öppet stött de fundamentalistiska krafterna som breder ut sig i södra Somalia.

I Sverige har bland annat Birgitta Ohlsson (fp) länge kämpat för att Sverige ska öppna ett biståndskontor i Somaliland. Iklädd traditionella somalilandkläder höll hon ett tal till den myndiga republiken.

Demokrati i en diktatur

–Mitt engagemang för Somaliland växte fram när jag besökte regionen 2003 i samband med dess första presidentval. Det var väldigt inspirerande att se den entusiasm, öppenhet och dialog som frodades i ett stark religiöst land mitt på Afrikas horn där demokrati annars kanske inte är det första du tänker på, säger Birgitta Ohlsson till Nyheter24.

Samtidigt fick Ohlsson utstå en hel del kritik i början av 2000-talet från somalier som inte gillade att hon använde ordet Somaliland.

"Det finns ett Somalia och inget mer"

–I början av 2000-talet fick jag ta emot hot och människor från Somalia kunde komma fram och vara aggressiva mot mig endast för att jag använde ordet Somaliland. "Det finns ett Somalia och inget mer", resonerade de.

–Men de senaste två åren har det hänt någonting. Både bland somalier i exil och somalier i Somalia. De flesta börjar snarare se Somaliland som ett positivt exempel. Något man kan inspireras av.

Men Ohlsson påpekar också att de islamistiska krafterna, med stöd av al-Qaida, växt sig starkare i Somalia.

–De är ju klart negativt inställda till att Somaliland blir mer fritt, öppet och knyter kontakter med väst. Detta gör ju även att hotbilden i landet stärks.

"Jag känner mig ensam i Sveriges Riksdag"

–Det är väldigt få journalister som besöker Somaliland. Det är också mycket få politiker som uppmärksammar utvecklingen där. Jag känner mig ofta otroligt ensam i Sveriges Riksdag.

–Det är en väldigt liten grupp västerländska politiker som överhuvud taget bryr sig om Somaliand, säger Birgitta Ohlsson och tror att en av anledningarna till detta är att det finns en rädsla i att ett erkännande skulle kunna leda till ytterligare krig i regionen.

– Själv tror jag inte det. Däremot tror jag vi sänder fel signaler om vi inte erkänner landet inom ett par år. Fortsätter de att hålla väl fungerande val år efter år skulle det vara mycket dåligt för demokratin i världen om vi inte kan erkänna ett land som kämpar för demokrati mitt i bland diktatoriska stater, säger Birgitta Ohlsson till Nyheter24.

Somaliland fyller år:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.