Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hälsar på anhängare i Istanbul på söndagskvällen.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hälsar på anhängare i Istanbul på söndagskvällen. - Foto: Francisco Seco/AP/TT

Jubel när Erdogan återvaldes i Turkiet

Recep Tayyip Erdogan har vunnit det turkiska presidentvalet och får sitta kvar i ytterligare fem år. Den enda vinnaren är Turkiet, sade han från ett busstak i Istanbul när han utropade sig själv till segrare. Ulf Kristersson gratulerar Erdogan på Twitter.


Fakta: Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan föddes i Istanbul 1954. Han blev stadens borgmästare 1994.

2001 grundade Erdogan det konservativt islamistiska Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP), som sedan 2022 har styrt Turkiet. I valet 2002 fick han inte ställa upp som kandidat, då han tidigare avtjänat ett kortare fängelsestraff för att offentligt ha citerat en dikt som ansågs propagera för islamistiskt våld.

Han tog över som premiärminister 2003, en roll han hade fram till 2014 med Abdullah Gül som president.

2014 valdes Erdogan själv till president, den första i Turkiet som utsetts genom allmänna val. Han omvaldes med absolut majoritet i juni 2018.

Under AKP:s första år vid makten upplevde Turkiet en kraftig ekonomisk uppgång. De senaste åren har ekonomin dock stagnerat, med skenande inflation och arbetslöshet, samtidigt som landet enligt många bedömare utvecklats i en auktoritär riktning.

Efter valet 2018 började Erdogan genom olika lagar och dekret att omforma statsapparaten på ett sätt som i princip innebar att den tidigare parlamentarismen ersattes av ett presidentstyre, med en mycket stor koncentration av makt till statschefen.

Samtidigt har Erdogan och AKP gett islam en alltmer framskjuten plats i det historiskt sett starkt sekulära Turkiet.

Turkiets starke man de senaste två decennierna möttes av högt jubel av hundratals anhängare när han höll sitt första tal efter söndagens val.

— Vi ska styra de kommande fem åren. Med Guds hjälp ska vi göra oss förtjänta av ert fortsatta stöd, sade han enligt nyhetsbyrån AFP.

Samtidigt som tiotusentals anhängare firade i Istanbul och Ankara sade Erdogan att han vill ena landet.

— Är ni redo? En nation, en flagga, ett hemland. Vi ska var stora, vi ska vara levande, vi ska vara bröder. Tillsammans är vi Turkiet.

"Demokratin förlorade"

Kemal Kiliçdaroglu var desto mer nedslagen – men inte utslagen, säger han.

— Vi ska fortsätta kampen. Jag ber er alla att göra det för demokratins skull, säger han till sina anhängare i Ankara.

Valet beskriver han som det mest orättvisa på många år i Turkiet och säger att han är sorgsen över över att demokratin förlorade.

— Min verkliga sorg har jag över de svårigheter som väntar vårt land.

Landets valmyndighet har utropat Erdogna som vinnare. Med 99,8 procent av rösterna räknats i presidentvalets andra omgång får Erdogan 52,1 procent av rösterna, mot 47,9 för utmanaren Kiliçdaroglu.

Nyhetsbyrån Anka, som står oppositionen nära, rapporterar ett något svagare stöd för Erdogan – men även den uppger att han går mot vinst, med 51,9 procent mot 47,9.

Erdogan-anhängare jublar utanför presidentpalatset i Ankara.

Kristersson gratulerade

Gratulationerna började redan under tidig kväll trilla in.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) skriver på Twitter att han gratulerar och att "vår gemensamma säkerhet är en framtida prioritet" med syftning på Sveriges Natoansökan, som Erdogan hittills stoppat.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre önskar Erdogan all lycka och säger enligt NTB att Turkiet är en viktig allierad inom Nato:

— Norges förhållande till Turkiet är bra och vi förväntar oss att Turkiet nu ratificerar Sveriges ansökan om medlemskap i Nato.

Även Frankrikes president Emmanuel Macron, Ukrainas Volodymyr Zelenskyj, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Ungerns premiärminister Viktor Orbán har gratulerat. Liksom Rysslands president Vladimir Putin.

Putin: Naturligt resultat

Putin hälsar att: "Din seger är ett naturligt resultat av ditt osjälviska arbete som ledare av Turkiet" och hyllar Erdogans "bidrag till att stärka de vänskapliga banden" länderna emellan.

När vallokalerna öppnade spådde de flesta att den sittande presidenten skulle vinna över Kiliçdaroglu, inte minst sedan den tredje kandidaten i den första valomgången, Sinan Ogan, manat sina väljare att rösta på Erdogan.

Oppositionskandidaten Kemal Kiliçdaroglu håller sitt tal i Ankara.

Själva valdagen har enligt rapporterna varit lugn.

Det största oppositionspartiet, Kiliçdaroglus CHP, uppger att en av dess egna valobservatörer överfallits i en by i sydöstra Turkiet, uppgifter som inte bekräftats av oberoende källor. I övrigt har inga uppgifter om större bråk kommit.

Erdogans parti AKP säkrade i parlamentsvalet den 14 maj fortsatt majoritet i kammaren, förutsatt att det starkt nationalistiska MHP fortsätter att agera stödparti.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

En häktad för mord i Uppsala i september

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ronneby

"Flera personbilar i olycka, Ronneby.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Ängelholm rapporterar om trafikolycka

"Husbil och personbil i olycka, E6.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Höör rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i olycka, Sätofta.", skriver polisen på sin hemsida.