Soldater i FN:s fredsbevarande styrka i östra Kongo-Kinshasa. Arkivbild
Soldater i FN:s fredsbevarande styrka i östra Kongo-Kinshasa. Arkivbild - Foto: Justin Kabumba/AP/TT

Rekordmånga fredsbevarande insatser i världen

64 fredsbevarande insatser i 38 länder eller territorier. I fjol genomfördes det högsta antalet fredsinsatser på tio år. Men geopolitiska spänningar riskerar att urholka operationerna, enligt fredsforskningsinstitutet Sipri.


Det är främst de ökade fientligheterna mellan Ryssland och Västvärlden samt söndervittrande relationer mellan värdländer och insatsstyrkor som riskerar att påverka operationerna.

Under 2022 inleddes nya fredsbevarande insatser i Guinea-Bissau, Kongo-Kinshasa och Etiopien. Samtidigt avslutades två, i Ukraina och Filippinerna, enligt en ny sammanställning från Sipri. FN var huvudman för 20 av operationerna, övriga initierades av regionala organisationer och koalitioner.

Totalt deltog nära 115 000 personer i fredsinsatserna. Flest antal insatser genomfördes i Afrika följt av Europa och Mellanöstern.

Regeringar och invånare i flera värdländer rapporteras ha blivit mer negativa till stora, etablerade FN-insatser. Bland annat Mali och Centralafrikanska republiken har skakats av demonstrationer mot FN-personal och krav på nedstängning av operationerna.

Situationerna i dessa länder kompliceras av det privata legoknektsbolaget Wagnergruppens närvaro. Wagnergruppen, som har inofficiell koppling till den ryska statsledningen, har fått mycket uppmärksamhet för sin krigföring i Ukraina. I Afrika anklagats gruppen för att medverka i brott mot de mänskliga rättigheterna och desinformationskampanjer mot FN.

Flera länder, däribland Frankrike, Tyskland, Storbritannien och Sverige, har dragit sig ur FN:s fredsbevarande insats Minusma i Mali.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.