Migranter i en båt cirka 26 sjömil söder om den italienska ön Lampedusa i augusti i fjol. Arkivbild.
Migranter i en båt cirka 26 sjömil söder om den italienska ön Lampedusa i augusti i fjol. Arkivbild. - Foto: Jeremias Gonzalez/AP/TT

Expert om migrationspakten: En urvattnad framgång

EU:s medlemsländer har slutligen enats om en framtida asyl- och migrationspolitik. Det har varit oenighet sedan flyktingkrisen 2015. Det är en stor förhandlingsframgång i dag, säger Bernd Parusel, expert på EU:s migrationspolitik.


Knäckfrågan för uppgörelsen har varit att tillfredsställa både Medelhavsländerna, dit många flyktingar först kommer, och övriga EU-länder.

— Vi ser början på lite mer solidaritet i frågan om asylmottagande mellan medlemsstaterna – att vi kan få ett system som både Medelhavsländerna och länderna norrut och västerut är nöjda med. Att få en balans har inte varit lätt, säger Bernd Parusel, som är forskare i statsvetenskap med fokus på EU:s migrations- och asylpolitik.

Tuffare kontroller

Enligt Parusel finns det en stor förhoppning att migrationspakten på sikt ska leda till att färre människor söker sig till EU. Tuffare kontroller vid unionens yttre gräns ska få personer utan asylskäl att snabbare lämna EU.

— Regelverket blir striktare, men det finns samtidigt väldigt många konflikthärdar som människor flyr ifrån och fortsatt stora drivkrafter för människor att ta sig till EU. Så vi kan inte med säkerhet veta att uppgörelsen kommer att leda till att färre människor kommer till EU och Sverige.

Svenska politiker har varit viktiga för att ta fram uppgörelsen. EU-kommissionär Ylva Johansson (S) var en av upphovspersonerna till det ursprungliga förslaget som presenterades 2020, och Europaparlamentariker Tomas Tobé (M) har varit med som chefsförhandlare.

— Man kan konstatera att Sverige och svenska politiker definitivt satt sin prägel på processen så här långt, säger Bernd Parusel.

Kan ändras

Nu ska förslaget förhandlas med EU-kommissionen och Europaparlamentet och det kan fortfarande förändras. Ursprungsförslaget har redan förändrats, konstaterar Bernd Parusel.

— Det finns en skepsis bland många experter kring om pakten kommer att lösa problemen som vi står inför. Det är trots allt en ganska urvattnad kompromiss jämfört med vad EU ville från början.

TT
/
/
EU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Polisen har efterlyst en kvinna i 40-årsåldern som rymde från rättspsyk i Falköping för en månad sedan, rapporterar P4 Skaraborg. Kvinnan bedöms vara våldsam.

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Ledande drivmedelskedjor höjer bensinpriset inför påskhelgen, som traditionellt präglas av många bilar ute på vägarna.

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen i Mark har släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar Mark-Posten.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.