Migranter i en båt cirka 26 sjömil söder om den italienska ön Lampedusa i augusti i fjol. Arkivbild.
Migranter i en båt cirka 26 sjömil söder om den italienska ön Lampedusa i augusti i fjol. Arkivbild. - Foto: Jeremias Gonzalez/AP/TT

Expert om migrationspakten: En urvattnad framgång

EU:s medlemsländer har slutligen enats om en framtida asyl- och migrationspolitik. Det har varit oenighet sedan flyktingkrisen 2015. Det är en stor förhandlingsframgång i dag, säger Bernd Parusel, expert på EU:s migrationspolitik.


Knäckfrågan för uppgörelsen har varit att tillfredsställa både Medelhavsländerna, dit många flyktingar först kommer, och övriga EU-länder.

— Vi ser början på lite mer solidaritet i frågan om asylmottagande mellan medlemsstaterna – att vi kan få ett system som både Medelhavsländerna och länderna norrut och västerut är nöjda med. Att få en balans har inte varit lätt, säger Bernd Parusel, som är forskare i statsvetenskap med fokus på EU:s migrations- och asylpolitik.

Tuffare kontroller

Enligt Parusel finns det en stor förhoppning att migrationspakten på sikt ska leda till att färre människor söker sig till EU. Tuffare kontroller vid unionens yttre gräns ska få personer utan asylskäl att snabbare lämna EU.

— Regelverket blir striktare, men det finns samtidigt väldigt många konflikthärdar som människor flyr ifrån och fortsatt stora drivkrafter för människor att ta sig till EU. Så vi kan inte med säkerhet veta att uppgörelsen kommer att leda till att färre människor kommer till EU och Sverige.

Svenska politiker har varit viktiga för att ta fram uppgörelsen. EU-kommissionär Ylva Johansson (S) var en av upphovspersonerna till det ursprungliga förslaget som presenterades 2020, och Europaparlamentariker Tomas Tobé (M) har varit med som chefsförhandlare.

— Man kan konstatera att Sverige och svenska politiker definitivt satt sin prägel på processen så här långt, säger Bernd Parusel.

Kan ändras

Nu ska förslaget förhandlas med EU-kommissionen och Europaparlamentet och det kan fortfarande förändras. Ursprungsförslaget har redan förändrats, konstaterar Bernd Parusel.

— Det finns en skepsis bland många experter kring om pakten kommer att lösa problemen som vi står inför. Det är trots allt en ganska urvattnad kompromiss jämfört med vad EU ville från början.

TT
/
/
EU
/
/
Senaste nytt

Tonåringar i rätten för hängningsmord

Indien ber kanadensiska diplomater resa hem

Indien har gjort klart att ett fyrtiotal kanadensiska diplomater måste lämna landet inom en vecka, uppger källor till Financial Times.

Svag krona gör statsskulden dyrare

Den svaga kronan gör den svenska statsskulden högre. För att minska valutarisken säljer Riksgälden svenska kronor, men statens bank tror inte att det ska pressa kronans värde.

Expert: Svårt för Armenien att överge Ryssland

Över 100 000 flyktingar från Nagorno-Karabach, en ilsken opposition som kräver hans avgång och en alltmer sviktande relation med Armeniens främsta allierade. Premiärminister Nikol Pasjinjan tvingas nu balansera mellan Ryssland och väst.

Höga odds för upptäckter om rymdens mysterier

1 timme sedan
Pyttesmå partiklar eller listiga material tros ha större chans att ge årets fysikpris än avlägsna galaxer och rymdmysterier. Tidigast klockan 11.45 i dag vet vi vem som tilldelats årets Nobelpris i fysik.

Lärare döms – sparkade elev i skrevet

2 timmar sedan
En biologilektion på en gymnasieskola i Uppsala spårade ur i november förra året. Läraren tappade helt kontrollen över den stökiga lektionen och det slutade med att han sparkade en elev i skrevet.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.