7 000 poliser var utkommenderade i Parisområdet på lördagskvällen.
7 000 poliser var utkommenderade i Parisområdet på lördagskvällen. - Foto: Christophe Ena/AP/TT

Demonstranter körd in bil i borgmästares hus söder om Paris – fru och barn skadades

En bil har rammat en lokal borgmästares hem i Paris under ännu en orolig och våldsam natt i Frankrike. Fordonet stacks i brand och politikerns familjemedlemmar skadades. Natten beskrivs som relativt lugn efter de senaste dygnen, men fler än 700 personer har blivit frihetsberövade av polis.


Bakgrund: Gav felaktig första bild

Två motorcykelpoliser stannar en bil i Parisförorten Nanterre tisdagen den 27 juni och den 17-åriga föraren, som i franska medier benämns som Nahel, skjuts på nära håll i bröstet och avlider.

Polisen uppgav först att skotten hade avlossats på grund av att 17-åringen kört bilen mot poliserna, men ett filmklipp som sprids på sociala medier visar att polisens första version inte stämmer.

"Du ska få en kula i huvudet", hörs en av de två motorcykelpoliserna ropa i klippet. De står intill bilen och pistolen riktas genom förarsätets fönsterruta. Ett skott brinner av, varpå bilen accelererar hastigt och kör in i en stolpe en bit bort. Föraren avlider kort därpå.

Den 38-årige polis som ses hålla i pistolen i klippet grips senare, misstänkt för motsvarande dråp.

Dödsskjutningen väcker liv i debatten om polisvåld och diskriminering mot människor i Frankrikes låginkomstområden.

Vid klockan halv två i natt kördes en bil in i en bostad som tillhör den lokale borgmästaren i L'Haÿ-les-Roses i södra Paris, skriver borgmästaren Vincent Jeanbrun själv i ett uttalande. Sedan uppges bilen ha stuckits i brand.

Jeanbrun var på jobbet då han för fjärde natten i rad försökte hantera de oroligheter som skakar området, skriver han. I hemmet fanns hans fru och två barn.

"Medan hon försökte skydda dem och fly undan angriparna så blev min fru och ett av mina barn skadade", skriver Jeanbrun, som beskriver det hela som ett "outsägligt fegt mordförsök".

"Jag har inte nog kraftfulla ord för att beskriva mina känslor inför den här nattens fasor."

Det framgår inte av meddelandet hur allvarligt skadade hans anhöriga har blivit. Händelsen utreds som ett misstänkt mordförsök.

Kommunen L'Haÿ-les-Roses ligger i Créteil, en knapp mil söder om Paris stadskärna, och har drygt 30 000 invånare. Vincent Jeanbrun företräder det borgerliga partiet Republikanerna.

"Lugnare natt"

Mängder av byggnader har satts i brand och plundrats under de senaste dagarna och nätternas oroligheter, men så till synes riktade attacker mot politiker är ovanliga.

Fler än 700 personer har gripits runt om i Frankrike under natten, enligt inrikesdepartementets uppgifter på söndagsmorgonen.

Inrikesminister Gérald Darmanin bedömde dock under natten att våldsamheterna var mindre intensiva än under föregående nätter. Myndigheterna rapporterar något färre bränder och färre skadade poliser.

"Lugnare natt tack vare polisens beslutsamma agerande", skrev Darmanin i ett inlägg på Twitter.

Omkring 45 000 poliser var utkommenderade natten mot söndagen varav 7 000 i Parisområdet. Polisstyrkan var förstärkt i synnerhet i Marseille och Lyon som var hårt drabbade av upplopp och plundring under natten mot lördagen.

Stämningen har spridits till såväl Frankrikes utomeuropeiska territorier som till grannländer. En 54-årig man dödades av ett förlupet skott när demonstranter drabbade samman med polis i Franska Guyanas huvudort Cayenne i torsdags. På ön Réunion i Indiska oceanen har det också skett våldsamma protester.

I Lausanne i Schweiz samlades ett hundratal ungdomar på lördagskvällen, varpå mindre drabbningar uppstod med poliser.

Plundrat varuhus

Den franska tidningen Le Figaro rapporterar att det varit sammandrabbningar mellan polis och upploppsmakare i Nice där också ett varuhus ska ha plundrats och 33 personer ska vara gripna.

I staden Rennes har polisen beskjutits med fyrverkerier.

Frankrikes president Emmanuel Macron skulle egentligen resa till Tyskland på söndagen för att träffa den tyske presidenten Frank-Walter Steinmeier, men resan har skjutits upp med anledning av situationen på hemmaplan.

Oroligheterna i Frankrike inleddes till följd av en uppmärksammad ihjälskjutning tidigare i veckan. En 17-årig pojke som stoppades av två trafikpoliser blev skjuten och avled. Polisen gav i ett första skede en falsk bild av hur det hela hade gått till.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!