En man väntar på sin tur att rösta i Madrid.
En man väntar på sin tur att rösta i Madrid. - Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Högervindar i polariserat val i Spanien

Efter flera år med vänsterstyre går Spanien till parlamentsval. Mätningar pekar på att premiärministern Pedro Sánchez kan förlora makten. Det som händer i dag kommer inte bara att vara viktigt för oss, utan för hela Europa, säger han till medier på valdagen.


Fakta: Partierna i det spanska valet

Partido Socialista Obrero Español (PSOE):

Socialdemokratiska PSOE är det nuvarande styrande partiet och leds av Pedro Sánchez, som har varit premiärminister sedan i juni 2018.

Partiet bildades 1879 och är landets äldsta.

Partido Popular (PP):

Konservativa PP är det största oppositionspartiet i Spanien, med Alberto Núñez Feijóo som ledare.

PP har sina rötter i Alianza Popular, som bildades 1976 och till en början hade svagt stöd eftersom partiledaren Manuel Fraga hade stått diktatorn Francisco Franco nära.

År 1988 bytte partiet namn och antog ett kristdemokratiskt program.

Vox:

Högerextrema Vox bildades 2013 av tidigare medlemmar i PP.

Partiet förespråkar hårdare tag mot självständighetsrörelserna i Katalonien och Baskien, är kritiskt mot lagstiftningen för att motverka mäns våld mot kvinnor och vill minska rättigheterna för hbtq-personer i landet.

Vox beskrivs också som invandringskritiskt och antimuslimskt.

Grundaren och partiledaren heter Santiago Abascal.

Sumar:

Sumar är en gemensam valplattform som bildades den 9 juni i år inför söndagens parlamentsval.

I alliansen, med arbetsmarknadsminister Yolanda Díaz i spetsen, ingår ett dussin vänster- och klimatgrupper, bland annat Podemos och Izquierda Unida som är en del av Sánchez regeringskoalition.

Källor: UI/Landguiden, Britannica

För första gången i modern tid håller Spanien allmänna val mitt i sommaren – när temperaturerna är höga och många spanjorer är på semester.

Nästan 2,5 miljoner väljare har redan förtidsröstat, men för övriga håller vallokalerna öppet till klockan 20.00 på söndagen. Då presenteras vallokalsundersökningar, men något resultat väntas inte förrän omkring midnatt.

Socialdemokratiska PSOE, med sittande premiärministern Pedro Sánchez i spetsen, slåss med konservativa PP om att bli största parti. Inget av partierna tros dock kunna skrapa ihop egen majoritet, utan är beroende av olika koalitionspartner – vilket bäddar för svåra regeringsförhandlingar.

Pedro Sánchez i vallokalen.

Behöver stöd

Att Sánchez regerar tillsammans med vänsterpartierna Podemos och Izquierda Unida har varit föga populärt hos högerväljarna. Men han har också behövt stöd av katalanska och baskiska självständighetspartier, vilket väckt missnöje i vissa läger.

Om Sánchez försöker bilda regering efter valet är ett samarbete med vänsteralliansen Sumar mest troligt.

Mätningar pekar dock mot att oppositionspartiet Partido Popular (PP) kommer att få flest röster. Men ledaren Alberto Núñez Feijóo kan på ett eller annat sätt komma att behöva samarbeta med högerextrema Vox, vilket är kontroversiellt.

Får extremhögern en plats i regeringen vore det första gången sedan landet övergick till demokrati efter diktatorn Francos död 1975.

PP-ledaren Alberto Núñez Feijóo gör tummen upp efter att ha röstat.

"Steg bakåt"

Vox ledare, nationalisten Santiago Abascal, har byggt mycket av sin popularitet på motståndet mot självständighetsrörelserna i Katalonien och Baskien, feminism och invandring. PP och Vox samarbetar redan i flera lokala styren.

Pedro Sánchez har utnyttjat utsikterna för ett eventuellt PP-Vox-samarbete för att försöka locka röster från vänster- och mittenväljare. I en tv-debatt i onsdags varnade han för att en sådan regering inte bara skulle vara "ett steg bakåt" för Spanien, utan också ett "allvarligt bakslag" för EU-samarbetet.

— Det som händer i dag kommer inte bara att vara viktigt för oss, utan för hela Europa, säger han till medier på valdagen.

Polariserat val

45-årige Alejandro Bleda vill inte avslöja vem han röstat på, men indikerar att det handlar om ett parti på vänsterkanten. En rad friheter står enligt honom på spel.

— Givet polariseringen i landet handlar det antingen om att rösta om att gå tillbaka 50 år i tiden eller att rösta för framsteg, säger han till nyhetsbyrån AP i en vallokal i Madrid.

Men 62-åriga Carmen Aceros röst gick till PP, eftersom hon anser att fyra år till med Pedro Sánchez vore "åt helvete". För AP berättar Acero att hon är starkt kritisk till premiärministerns samarbete med baskiska parter och säger att en av hennes viktigaste frågor är Spaniens enighet och säkerhet.

Nunnor röstar i Madrid.
TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!