På detta foto, tillhandahållet av Nordkoreas regim, skakar Nordkoreas diktator Kim Jong-Un hand med Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu i Pyongyang.
På detta foto, tillhandahållet av Nordkoreas regim, skakar Nordkoreas diktator Kim Jong-Un hand med Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu i Pyongyang. - Foto: KCNA/KNS/AP/TT

Ryssland och Kina firar med Nordkorea

Nordkorea firar på torsdagen 70-årsdagen av Koreakrigets slut och får samtidigt besök av både Rysslands försvarsminister och en delegation från Kina.


Inför försvarsminister Sergej Sjojgus besök i Nordkorea skrev det ryska försvarsdepartementet att det skulle bidra till att "stärka militära band mellan Ryssland och Nordkorea och kommer att bli ett viktigt steg i utvecklingen av samarbetet mellan de två länderna".

På torsdagen träffades Sergej Sjojgu och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un i Pyongyang, rapporterar den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Fick brev

Under ett "vänskapligt samtal" överlämnade Sjojgu ett brev, underskrivet av Rysslands president Vladimir Putin, till Kim Jong-Un, enligt KCNA. De båda ska också ha diskuterat "militära frågor och regional säkerhet".

Kim Jong-Un tog också med Sergej Sjojgu på en vapenutställning där de tittade på de senaste nordkoreanska vapnen och talade om hur Nordkorea planerar att utöka sin militära kapacitet, enligt KCNA.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un tog med sig Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu på en vapenutställning, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Inför det stora firandet av 70-årsdagen av det vapenstilleståndsavtal mellan Sydkorea och Nordkorea som i praktiken avslutade Koreakriget senare på torsdagen träffade Kim Jong-Un också den besökande kinesiska delegationen, som leds av politbyråmedlemmen Li Hongzhong. KCNA rapporterar att Kim Jong-Un under det mötet fick ett personligt brev från Kinas president Xi Jinping.

Kanske militärparad

De två utländska delegationerna är de första kända besöken på så hög nivå i Nordkorea sedan coronapandemin utbröt 2020.

Firandet av 70-årsdagen av Koreakrigets slut väntas, men det har ännu inte bekräftats, innehålla bland annat en stor militärparad i Pyongyang där Kim Jong-Un får chansen att visa upp sina mest kraftfulla robotar med kärnvapenkapacitet för sina fiender i närheten och även för USA.

Nordkorea är ett av mycket få länder som öppet stöttar Rysslands invasion av Ukraina, och som lägger skulden för kriget på USA och andra västländer.

TT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!