Polis med vattenkanoner skingrar demonstranter i Tel Aviv på måndagen.
Polis med vattenkanoner skingrar demonstranter i Tel Aviv på måndagen. - Foto: Oded Balilty/AP/TT

Läkare i Israel strejkar i protest mot ny lag

Nya protester väntas under tisdagen mot den kontroversiella lagen om Högsta domstolen som röstats igenom. Läkare i Israel utlyste en dygnslång strejk för att visa sitt missnöje mot lagen


Det israeliska läkarfacket, som uppger att de representerar 95 procent av läkarkåren, ska strejka med undantag för landets akutsjukvård och sjukvården i Jerusalem, rapporterar brittiska The Guardian.

Men fler strejker och protester väntas som svar på att premiärminister Benjamin Netanyahus högerregering drivit igenom lagändringar.

Israels advokatsamfund var en av många intressegrupper och organisationer som överklagade lagen, rapporterar AFP.

En del av ett större lagpaket antogs av det israeliska parlamentet knesset på måndagen. Lagförslaget – som bland annat innebär inskränkningar av Högsta domstolens makt – möter hård kritik både inom Israel och från omvärlden.

Kritikerna hävdar att lagen undergräver rättsväsendets oberoende och kan komma att leda till en mer auktoritär regim.

Enligt regeringen är omstöpningen av domstolarna nödvändig för att ge valda politiker större makt och minska den israeliska högsta domstolens mandat.

Direkt efter parlamentsomröstningen gick tusentals demonstranter gick ut i protest på gatorna i Tel Aviv och i Jerusalem. Polis svarade med tårgas och avfyrande av vattenkanoner.

Oron i Israel påverkar finansmarknaden. Börsen i Tel Aviv (TASE) fortsatte att falla på tisdagen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!