'Ner med Frankrike, leve Putin', står det på ett plakat vid en demonstration till stöd för militärjuntan i Niger i söndags.
'Ner med Frankrike, leve Putin', står det på ett plakat vid en demonstration till stöd för militärjuntan i Niger i söndags. - Foto: Sam Mednick/AP/TT

Frankrike förnekar planer i Niger

Den styrande juntan i Niger anklagar Frankrike för att vilja "ingripa militärt" för att återinstallera avsatte presidenten Mohamed Bazoum, vilket den tidigare kolonialmakten förnekar.


Frankrikes utrikesminister Catherine Colonna säger till den franska tv-kanalen BFM att det inte finns några sådana planer, men också att det vore "möjligt" att återinsätta Bazoum.

— Och det skulle kunna vara nödvändigt, det instabila läget är farligt för Niger och dess grannländer, säger hon.

Frankrikes president Emmanuel Macron uppges ha varit i kontakt med Bazoum flera gånger efter kuppen i onsdags och lovade på söndagen "omedelbara åtgärder" om franska medborgare eller intressen angrips i Niger.

Frankrike har omkring 1 500 soldater på plats i det västafrikanska landet, som är en av dess sista allierade i Sahel-regionen, efter att franska trupper tvingades lämna grannlandet Mali tidigare i år.

Efter Mali och Burkina Faso har Niger blivit det tredje landet i regionen som har problem med angrepp kopplade till terroristorganisationerna IS och Al-Qaeda.

Medan västvärlden och Västafrikas samarbetsorgan Ecowas fördömt kuppen har flera demonstrationer för den nya militärjuntan hållits i landet. De demonstrerande hävdar att Frankrike inte lyckats skydda dem från IS och Al-Qaeda och att Ryssland vore en bättre allierad makt.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!