Sydafrikas president Cyril Ramaphosa med Indiens premiärminister Narendra Modi.
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa med Indiens premiärminister Narendra Modi. - Foto: Jerome Delay/AP/TT

Svåra frågor väntar när Brics inleder möte

Den ekonomiska samarbetsorganisationen Brics har öppnat sitt toppmöte i Sydafrika där ledare hoppas se en mer rättvis värld. Men många frågor splittrar länderna.


— Som vänner och partner i Brics står vi samlade i frågor som förenar, och vi när en förhoppning om en bättre och mer rättvis värld, sade värden Cyril Ramaphosa när han välkomnade Kinas ledare Xi Jinping.

Sydafrikas president Ramaphosa öppnade sedan formellt mötet i Johannesburg där även Indiens premiärminister Narendra Modi och Brasiliens president Luiz Ignácio Lula da Silva var närvarande.

Putin via länk

Ryssland representeras av utrikesminister Sergej Lavrov då den ryske presidenten Vladimir Putin är efterlyst av den internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Inte heller Xi Jingping höll landets inledande anförande; han representerades av handelsminister Wang Wentao som sade att "hegemoni inte ingår i Kinas dna".

Samtalen i Johannesburg "är inte ämnade att be länder att välja sida, eller att skapa konfrontationer mellan block – målet är att utöka strukturen för fred och utveckling" sade ledaren Xis ställföreträdare Wang, enligt AFP.

Alternativ till dollarn

Handel och valutafrågor, till exempel förslag om alternativ till den amerikanska dollarn som internationellt betalningsmedel, lär dominera mötet. Även en utökning av den informella gruppen på fem länder står på listan över ämnen som ska dryftas.

Enligt Wang vill Kina se en utökning av antalet medlemmar, utan att precisera hur många länder det skulle kunna handla om.

Kinas ledare Xi Jinping (vänster) togs först emot av Sydafrikas president Cyril Ramaphosa i Pretoria.

Ett 40-tal länder har visat intresse att vara med i Brics, som består av Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika.

USA kommenterade mötet i Johannesburg genom Vita husets nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan, som sade att Washington kommer att "fortsätta att stärka förhållandet till Brasilien, Indien och Sydafrika".

— Vi kommer också att hantera vår relation till Kina och fortsätta att motverka Rysslands aggression, sade Sullivan.

TT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!