USA:s förre president Donald Trump. Arkivbild.
USA:s förre president Donald Trump. Arkivbild. - Foto: Alex Brandon/AP/TT

Trump inför rätta under USA:s valrörelse

Mitt i nästa års valrörelse i USA sätter den igång – rättegången mot Donald Trump gällande hans eventuella försök att omkullkasta resultatet i valet 2020. Allmänheten har rätt att få ett snabbt och effektivt avslut i denna fråga, säger den federala domaren Tanya Chutkan.


Fakta: Åtalad på fyra punkter

Åtalet på fyra punkter gäller Trumps försök att få resultatet efter presidentvalet 2020 ogiltigförklarat och brotten beskrivs bland annat som konspiration.

"Syftet med konspirationen var att kullkasta de legitima resultaten av presidentvalet 2020 genom att använda medvetet falska påståenden om valfusk", står det i det 45 sidor långa åtalet.

Enligt åtalet ska Trump ha försökt justera resultatet efter presidentvalet 2020 till sin fördel. Det kulminerade i stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari 2021. Men innan dess ska Trump har försökt påverka bland annat valarbetare och folkvalda i flera delstater.

Den särskilde åklagaren Jack Smith säger att stormningen av Kapitolium genomfördes av Trump-anhängare som drevs av hans lögner om valfusk. Inne i byggnaden skulle kongressen formellt utse demokraten Joe Biden till vinnare i presidentvalet 2020 när Trumps anhängare tog sig in.

Flera medkonspiratörer nämns i åtalet, men inte vid namn eftersom de inte åtalas för några brott.

Domare Chutkan näpsade därmed Trumps försvarsadvokater som försökte få uppskov för rättegången fram till april 2026, och långt efter det att nästa mandatperiod för USA:s president inletts.

— Jag vill notera att rättegångsdatum inte är beroende av – och inte ska vara beroende av – den åtalades personliga eller professionella åtaganden, sade Chutkan när hon meddelade rättegångsdatum.

Donald Trump svarade några timmar efter beskedet, som väntat med kritik mot rättsväsendet. Han karakteriserade beslutet om rättegångsdatum som "störande av val" och gick sedan till hätskt angrepp mot domaren:

"Idag (har) en partisk, Trumphatande domare gett mig två månaders förlängning, precis vad vår korrupta regering vill ha, super tisdag. Jag tänker överklaga", skrev Trump, med vissa ord i versaler såsom han brukar, på den egna sociala medieplattformen Truth social.

Men den federala domaren Chutkan markerade också gentemot särskilde åklagaren Jack Smith som ville ha ett ännu tidigare datum än det som satts för den historiska rättegången mot en före detta president.

Supertisdagen

Den federala rättegången mot Trump inleds därmed dagen före den så kallade supertisdagen, då primärval hålls i 14 delstater. Då avgörs ofta vem som har bäst möjlighet att bli respektive partis presidentkandidat.

Nästa presidentval i USA hålls den 5 november 2024, men valrörelsen inleds på allvar redan efter nyår inför primärvalen då både Republikanerna och Demokraterna inleder valprocessen.

Trump står åtalad på fyra punkter för att ha försökt omkullkasta valresultatet 2020 genom att sprida lögner om att demokraten Joe Biden vunnit genom fusk, vilket kulminerade i stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium.

Stormningen av kongressen 6 januari 2021. Arkivbild.

Flera rättegångar

Den federala rättegången är en av flera åtal som riktats mot Trump och många av hans närmaste medarbetare.

En domstol i delstaten Georgia beslutade på måndagen att Trump och ytterligare anklagade, bland dem New Yorks förre borgmästare Rudy Giuliani, formellt ska åtalas den 6 september.

Trump förväntas neka till anklagelserna om att han försökt påverka valutgången i delstaten i valet 2020.

Sammanlagt 19 personer kommer att formellt åtalas för att ha försökt genomföra en illegal manöver för att förändra valresultatet i Georgia. Även dåvarande stabschefen Mark Meadows måste infinna sig för att formellt åtalas samma dag.

Den särskilde åklagaren Jack Smith och hans stab i Washington DC driver parallellt en rättslig process mot Trump och de många hemligstämplade dokument som han förvarade i det privata residenset Mar-a-Lago i Florida.

Den 25 mars, tre veckor efter att rättegången i huvudstaden ska inledas, är det dags för en rättegång i New York att börja. Där är Trump åtalad på 34 punkter för bokföringsbrott.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!