USA:s Natoambassadör Julianne Smith tillsammans med utrikesminister Antony Blinken vid ett möte i Oslo tidigare i år. Arkivfoto.
USA:s Natoambassadör Julianne Smith tillsammans med utrikesminister Antony Blinken vid ett möte i Oslo tidigare i år. Arkivfoto. - Foto: Rodrigo Freitas/NTB/TT

Israel i fokus på Natomöte

Kriget i Ukraina dominerar som vanligt när Natoländernas försvarsministrar samlas i Bryssel. Men helgens blodiga attack mot Israel tar också plats. Terrorism kan aldrig rättfärdigas, säger USA-ambassadören Julianne Smith.


På en digital pressträff inför tvådagarsmötet upprepar Smith det stöd till Israel som president Joe Biden redan uttryckt efter Hamasattackerna i lördags.

— USA har gjort klart för premiärminister (Benjamin) Netanyahu att vi är redo att erbjuda all ändamålsenlig hjälp till regeringen och folket i Israel, säger Smith, som räknar med att "alla" Natomedlemmar vill prata om vad som hänt.

Hangarfartyget Gerald Ford har skickats mot östra delen av Medelhavet och "fler steg" övervägs från USA:s sida. Samtidigt avfärdar Smith tanken på att attackerna mot Israel skulle göra USA mindre intresserat av att hjälpa Ukraina.

— USA kommer fortsatt kunna vara fokuserat på vårt partnerskap och våra åtaganden för Israels säkerhet samtidigt som vi lever upp till vårt engagemang och våra löften för att stötta Ukraina, lovar Smith.

Stöd i stereo

Ambassadören har nyligen haft med sig sina kollegor på en resa till Washington för att möta partiföreträdare för både Republikanerna och Demokraterna. Huvudsyftet: att bevisa att USA inte kommer att rucka på sitt stöd till Ukraina, oavsett budgetgräl och valkampanj.

— Budskapet som framfördes klart och tydligt är att USA kommer att stötta Ukraina så länge som det krävs. Jag tror att det var nyttigt för medlemsländerna att höra det, i stereo och med surround-ljud, säger Smith.

Hoppas på Sverige

Inför Natomötet upprepar hon också sitt stöd för svenskt medlemskap i Nato och att USA förväntar sig att de två länder som ännu inte sagt ja kommer att göra det "förr, snarare än senare".

— Vi har arbetat nära med våra vänner i Turkiet och Ungern för att se till att de förstår hur bråttom det är, säger Julianne Smith.

TT
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!