I Brasilien begravs barn levande

Barn som är sjuka, albiner eller födda med skador begravs levande.


Se film nedan. Varning för starka bilder.

En chockerande video, som visar barnamord bland urfolk i Amazonas, har uppväckt debatt i Brasilien om huruvida sedvänja ska kriminaliseras eller accepteras som traditionell tro.

Videon lades upp på nätet av en organisation som är emot sedvänjan.

Barnet begravs levande i videon, som visar ett av flera sätt som barnamord utförs på bland vissa stammar, som också har olika skäl till traditionen.

I vissa fall är barnen sjuka, albiner eller födda med skador och antingen begravs levande eller sätts ut i regnskogen.

Andra stammar tror att tvillingar symboliserar motsatsförhållandet mellan godhet och ondska och dödar det spädbarn som tros symbolisera det sistnämnda.

Filmen har kritiserats av förespråkare av urfolks rättigheter för att ha kommit till på ett olagligt sätt via kristna missionärer.

Kritiserad film

En talesperson för organisationen Funai säger till nyhetsbyrån AFP att evangeliska missionärer filmade videon bland den nyligen upptäckta Suruwaha-stammen.

Han anklagade gruppen för att "blanda sig i det sociala livet för folk som har valt att fjärma sig från västerländsk kultur och bevara sina traditioner".

I uttalanden på sin hemsida tillbakavisar organisationen som lade upp filmen påståenden om att videon skulle ha kommit till i strid med lagen men medger att materialet filmades av medlemmar från Ungdom med uppgift, en evangelisk organisation som uppmanar sina medlemmar "att lära känna Gud och göra honom känd".

Survival international, en icke-statlig organisation för urfolkens rättigheter, ifrågasätter om filmen är autentisk och anklagar personerna bakom filmen för att skapa hat mot indianerna.

Enligt organisationen är filmen, som setts av mer än 500 000 människor på Youtube, ett försök att sätta press på den brasilianska regeringen om att lagstifta mot att inte anmäla barnamord som man vet är på väg att inträffa.

"Lagstiftning inte lösningen"

Saulo Ferreira Feitosa, professor i bioetik vid universitetet i Brasilia och vice ordförande för kommittén för katolska missionärer bland urfolk, tror att sedvänjan kommer att dö ut av sig själv. Han tror att 13 av 250 urfolk fortfarande tillämpar den:

–Den här typen av problem blir inte lösta med lagstiftning. Om det var så skulle vi inte ha en miljon underjordiska aborter.

Rekonstruktioner av händelserna:

Varning för mycket starka bilder.

Längre version.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lyft för amerikansk försvarsjätte

Klart ja till nya budgetregler i EU

Trots protester från fackförbund och många partier och ledamöter till vänster ger EU-parlamentet tummen upp för EU:s nya budgetregler.

Meta bjuder in till sin VR-satsning

Meta samarbetar med Microsoft, Asus och Lenovo för att få fart på sin VR-satsning.

Kiev: Ingen hjälp till ukrainare som smiter

Ukraina inför nya åtgärder som ska få män i stridbar ålder att återvända hem. Landet slutar att förse medborgare som uppehåller sig utomlands med hjälp och samhällelig service, meddelar utrikesminister Dmytro Kuleba.

Postnord höjde portot – gör vinst på 127 miljoner kronor

Brevvolymerna fortsätter att sjunka – och de kommer mer än halveras fram till 2030, bedömer Postnord som ser stora utmaningar framför sig.

Stina Nilsson byter sport – lägger av med skidskyttet

Stina Nilsson lämnade en framgångsrik längdkarriär för att satsa på skidskytte. Nu byter hon sport igen.