Präster protesterar mot konkurrent

En firma som erbjuder sina kunder neutrala begravningar upprör danska präster.


En privat firma som erbjuder sina kunder neutrala begravningar upprör danska präster.

Det nyetablerade företaget LivsCeremoniers affärsidé är att arrangera neutrala ceremonier som ett alternativ till den danska folkkyrkans. Målgruppen är människor som inte vill använda sig av det etablerade trossamfundet men som ändå vill markera de stora övergångarna i livet.

Företaget marknadsför sig som en som kan "erbjuda samma hjälp som folkkyrkans präster ger". Men den jämförelsen passar sig inte, menar Steen Skovsgaard, biskop för Lolland Falsters stift och en av de danska präster som motsätter sig företagets upplägg.

– Skillnaden är avgrundsdjup, säger han och betonar särskilt skillnaden i hur man förrättar begravningsceremonier:

– Det är sorg med hopp och det är sorg utan hopp. Som präst försöker man att förmedla ett hopp, och det kan man inte göra på en neutral basis, säger Skovsgaard och tillägger att företagets upplägg verkar "något ihåligt".

LivsCeremoniers stiftare Liselotte Horneman Kragh, själv troende kristen och före detta präst, håller inte med och menar att hennes ceremonier kan ge mening till dem som inte sällar sig till den kristna tron.

– Kyrkan har inte monopol på varken hopp eller ritualer, säger hon.

Fenomenet med erbjudanden om neutrala ceremonier har tidigare funnits i bland annat Tyskland och Storbritannien i flera år.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!