Ohiorepublikanen Jim Jordan, fotograferad efter att USA:s representanthus för andra gången röstat nej till honom som talman.
Ohiorepublikanen Jim Jordan, fotograferad efter att USA:s representanthus för andra gången röstat nej till honom som talman. - Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Svordomar och hot – kaos kring USA:s talmansval

Sms-hot. Upprepade voteringar. Kaos i kammaren. USA:s representanthus är inne på tredje veckan utan talman. Maktstriden lamslår kongressen och visar inga tecken på att avta – i synnerhet inte i ljuset av Ohiorepublikanen Jim Jordans krumbukter.


— Han är stjärnan i konservativa medier, deras älskling, säger den tidigare talmannen och numera avhoppade politikern Paul Ryan om talmanskandidaten Jim Jordan.

— Men vi får se. Det verkar finnas tillräckligt många som värnar institutionen (för att stoppa honom).

Paul Ryans kommentar till webbtidningen Politico sätter fingret på det kanske största problemet i talmanskaoset i USA:s representanthus just nu: splittringen inom Republikanerna. Sprickan löper främst mellan partiets mittenorienterade "traditionella" medlemmar och den mer högerextrema, Trumptrogna falang som Jim Jordan tillhör.

"Ställer mig i kammaren"

Det senaste dygnet har den omstridde Jordan minst sagt krumbuktat, vilket komplicerat de sköra försöken att få representanthuset ur sitt limbo.

Först hette det att han inte ställer upp på en inplanerad tredje talmansomröstning, utan satte sin kandidatur på en form av paus. Syftet var att ställa sig bakom ett förslag om att ge den temporäre talmannen Patrick McHenry, vars enda uppgift är utlysa voteringen om en ny talman, utökade befogenheter. Dessa skulle gälla tills i januari, då Jordan hoppades ha samlat tillräckligt stort stöd för att vinna talmansvalet.

Men några timmars senare, efter ett stormigt partimöte bakom stängda dörrar, meddelades att planen kollapsat på grund av bristande stöd.

Och lite senare hette det att Jordans talmanskandidatur fortfarande var på – och att en tredje omröstning kan komma att äga rum under fredagen.

— Jag tänker ställa mig i kammaren och få rösterna och vinna den här kampen, sade Jordan enligt nyhetsbyrån AP.

Fler nejröster

Det var Jordan och hans kollegor på högerflanken som i början av oktober tvingade bort den förre talmannen Kevin McCarthy genom en historisk omröstning. Skälet var främst kritik mot att McCarthy samarbetat med Demokraterna för få till en budgetlösning.

I förra veckan nominerade partigruppen först majoritetsledare Steve Scalise från Louisiana till talman, men han hoppade av när det stod klart att han inte kunde samla tillräckligt stöd.

Fram klev Jim Jordan, ordförande i justitieutskottet, medgrundare av det ärkekonservativa frihetsutskottet (Freedom Caucus), tidigare brottare och en person som inte medgett att Joe Biden vann presidentvalet 2020.

Den senaste veckan har Trumplojalisten Jordan satsat allt på att vinna talmansposten, något som enbart kräver enkel majoritet. Men i den första voteringen röstade 20 partikamrater emot honom och i den andra hela 22.

Inget tyder på att stödet ökat inför en tredje omröstning.

Representanthuset samlas igen vid 16 svensk tid. Innan dess planerar Jim Jordan en presskonferens.

Republikanernas nuvarande talmanskandidat Jim Jordan skakar hand med dåvarande president Donald Trump i Ohio. Arkivbild.

Attacker och hot

Republikanerna har 221 av kammarens 433 besatta platser (två är vakanta), vilket innebär att nästa talman måste få 217 röster och således bara har ”råd” med fyra avhopp.

De senaste dagarna har en sällan skådad övertalningskampanj signerad team Jordan pågått. Ledamöter vittnar för nyhetskanalen CNN om attacker och varnings-sms, vissa av dem med svordomar och dödshot. Det sistnämnda fördöms av Jordan själv som ”fel, och något som inte ska hända någon”, enligt CNN.

Parallellt har knivar vässats för en alternativ lösning. Michiganrepublikanen och pensionerade generalen Jack Bergman har sagt att han är redo att bli talmanskandidat, enligt USA Today. Flera andra namn florerar.

Kapitolium i Washington DC, där kongressen har sitt säte.

Klockan tickar

Oavsett lösning brådskar det. Utan talman ligger representanthusets arbete nere. Det är ett stort problem när visst stöd till Israel och ett hjälppaket till Ukraina är på gång. Och den 17 november måste en ny budgetlösning vara på plats, annars riskerar USA:s statsapparat att stängas ner.

TT
/
/
/
/
Hot
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!