Representanthusets majoritetspiska, Minnesotarepublikanen Tom Emmer, är en av nio ledamöter som kandiderar till posten som talman.
Representanthusets majoritetspiska, Minnesotarepublikanen Tom Emmer, är en av nio ledamöter som kandiderar till posten som talman. - Foto: J Scott Applewhite/AP/TT

Talmanscirkusen i USA: Nio vill ha jobbet

Tre veckor efter att Kevin McCarthy avsattes i en historisk omröstning är USA:s representanthus alltjämt utan talman. Alla försök att ena den bångstyriga republikanska partigruppen har varit fruktlösa. Genant för Republikanerna. . . och landet, säger McCarthy till tv-kanalen NBC.


Ny vecka i Washington DC och nya försök att få fram en talman i vad som allt mer påminner om ett loopat avsnitt av tv-serien "House of cards".

De splittrade Republikanerna, som har majoriteten i representanthuset, är tillbaka på ruta ett. Detta efter att ha misslyckats med att rösta fram först majoritetsledaren Steve Scalise och sedan justitieutskottets ordförande Jim Jordan som talman.

Enande piska?

Nio republikaner har nu räckt upp handen och sagt att de är intresserade av jobbet. Under natten till tisdag ska partiet internt diskutera kandidaterna.

Den som i medier pekas ut som den mest sannolika kandidaten är partipiskan och Minnesotarepublikanen Tom Emmer.

Den 62-årige tidigare hockeyspelaren och partiordföranden är rankad som nummer tre i kammaren och anses åtnjuta högt förtroende. Han kan dock stöta på liknande problem som Steve Scalise, nämligen att Republikanernas ärkekonservativa falang säger nej med hänvisning till bristande stöd för expresident Donald Trump och en alltför partiöverskridande attityd, skriver tidningen The New York Times.

Kevin McCarthy ställer sig dock bakom Emmer.

— Han står högt ovan alla andra som kandiderar. Vi måste få honom vald den här veckan och gå vidare. Vi måste ena partiet och fokusera på vad landet behöver mest, säger McCarthy till NBC-programmet "Meet the press".

Representanthusets förra talman, Kalifornienrepublikanen Kevin McCarthy, låter sig intervjuas i Kapitolium.

Nedstängning hotar

Utan talman ligger representanthusets arbete nere eftersom inga lagförslag kan godkännas.

Det är ett stort problem när visst stöd till Israel och ett hjälppaket till Ukraina är på gång. Och den 17 november måste en ny budgetlösning vara på plats, annars riskerar USA:s statsapparat att stängas ner.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!