Lördag 31 Jul
Stockholm

Powell vill bredda republikanerna

Republikanska partiet behöver bredda sin bas och inte ta fler kliv åt höger.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Republikanska partiet behöver bredda sin bas snarare än att gå längre åt höger. Det anser USA:s förre utrikesminister Colin Powell som på söndagen svarade sina konservativa kritiker inom partiet.

Sedan republikanerna tappat både majoriteten i kongressen och presidentposten rasar debatten om vart partiet är på väg och hur väljarna ska vinnas tillbaka. Colin Powell, som var utrikesminister i George W Bushs regering men stödde demokraten Barack Obama framför republikanen John McCain i förra årets presidentval, sade på söndagen att alla delar av partiet måste delta i debatten.

– Om vi inte når ut längre så kommer partiet att vila på en väldigt, väldigt smal grund, varnade han i tevekanalen CBS program Face the Nation.

Drar åt höger

Powell hör till de moderata krafter inom partiet som i allt större utsträckning fått se sig marginaliserade av partiets konservativa falang.

– Håller vi helt enkelt på att flytta längre till höger och därigenom öppna upp politikens mitt för oberoende politiker och demokrater? frågade han.

Sedan han ställde sig bakom Obama har Powell mötts av krav på att han ska lämna Republikanska partiet.

Förre vicepresidenten Dick Cheney sade nyligen att han trodde att Powell redan hade gått ur partiet.

Den konservative tevekommentatorn Rush Limbaugh sade att Powell borde fullborda sin loop och bli demokrat i stället för att utge sig för att vara republikan med intresse av att reformera Republikanska partiet.

Stöder stängning

Powell försvarade sig i intervjun och sade att han inte har några planer på att överge partiet.

– Rush får inte sin vilja igenom. Och herr Cheney var felunderrättad. Jag är fortfarande republikan.

Powell utmanade också Cheney ytterligare genom att ställa sig bakom Barack Obamas beslut att stänga fånglägret på Guantanamo-basen på Kuba.

– Jag har under de senaste sex åren tyckt att Guantanamo bör stängas och jag bedrev lobbyverksamhet och lade fram argument för president Bush, sade Powell.

Republikanerna med Cheney i spetsen har angripit Obama för beslutet att stänga lägret utan en plan för vad som ska ske med de runt 240 fångar som finns kvar där.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela