"USA:s Irakuppbyggnad fiasko"

Ansträngningarna att bygga upp Irak har omintetgjorts. (TT)


De USA-ledda ansträngningarna att bygga upp Irak har omintetgjorts av byråkratiska strider, våld och okunnighet om de grundläggande dragen i det irakiska samhället, visar en intern amerikanska regeringsrapport.

Resultatet har blivit ett fiasko som kostat 100 miljarder dollar, skriver New York Times nätupplaga.

Tidningen har läst 513 sidor om återuppbyggandets historia. Rapporten cirkulerar inom en snäv krets av tekniska granskare, politiska experter och höga tjänstemän.

Förre utrikesministern Colin Powell klagar enligt rapporten över att försvarsdepartementet efter invasionen 2003 " diktade upp mängder av irakiska säkerhetsstyrkor - antalet steg med 20 000 i veckan! Nu har vi 80 000, nu har vi 100 000, nu har vi 120 000".

Rapportens övergripande slutledningen är att USA:s regeringen inte förfogar över den politiska eller organisatoriska apparat som skulle behövas för att klara av det största återuppbyggnadsprogrammet sedan Marschalplanen.

Slutsatsen av dokumentet är helt enkelt att ansträngningarna att bygga upp Irak inte blev mycket mer än en reparation av det som förstördes under invasionen och den omfattande plundring som följde, skriver New York Times.

Fram till mitten av 2008 ska 117 miljarder dollar ha använts på återuppbyggnaden av Irak, skriver tidningen.

Vid ett tillfälle fick en tjänsteman vid byrån för internationell utveckling fyra timmar på sig för att räkna ut hur många mil irakisk väg som måste repareras. Tjänstemannen letade igenom byråns referensbibliotek, och hans uppskattningar blev omedelbart en huvudplan för arbetet.

Pengar för många av de lokala rekonstruktionsprojekten delades upp mellan lokala politiker och klanledare.

– Vår regionschef har blivit södra Bagdads Tony Soprano när det gäller att kontrollera pengarna; Ni måste använda min entreprenör annars blir jobbet inte gjort, säger en anställd vi ambassaden i Bagdad.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Lund

Morgonens nyheter 18 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Malmö: Polisen rapporterar om misshandel

"Kvinna gripen, Malmö.", skriver polisen på sin hemsida.

Något lägre vinst för Tele2

Mobiloperatören Tele2 redovisar ett rörelseresultat på 1 250 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Det kan jämföras med vinsten på 1 264 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.