CIA: "Cheney önskar ny terrorattack"

Förre vicepresidenten Dick Cheney en säkerhetsfara enligt CIA-chefen Leon Panetta.


WASHINGTON D.C. CIA riktar hårda anklagelser mot förre amerikanske vicepresidenten Dick Cheney. Nyutsedde CIA-chefen Leon Panetta kritiserar honom för att önska att USA drabbas av en ny terrorattack liknande 11 september-attackerna, 2001.

– Han önskar att det här landet skulle bli attackerat igen för att kunna göra en poäng. Jag menar att det är farligt. Han vittrar blod, säger Leon Panetta, i nästa veckas upplaga av The New Yorker.

Dick Cheney har sedan han avgick som vicepresident i januari valt strålkastarljuset, medan George W Bush valt att lämna Barack Obama ifred. Han har profilerat sig som den hårdaste kritikern mot den nye presidentens säkerhetspolitik och larmat för att Obama gör USA mindre säkert genom att stänga Guantánamobasen, se över förhörstekniker mot misstänkta terrorister och andra initiativ från Bushadministrationen.

När Obama skulle hålla ett tal om den amerikanska säkerhetspolitiken för en månad sedan var Cheney snabbt ute och försvarade Bushadministrationens dito samma dag. Hans ersättare Joe Biden har tidigare sagt att man ska ifrågasätta motiven till Cheneys kritik.

Att Panetta som topptjänsteman vågar ryta till mot Cheney och republikanerna är kanske inte så konstigt då han var Vita husets stabschef 1994-97 under Bill Clinton.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!