En drönare slog ned i en skyskrapa i Moskvas centrala affärsdistrikt en helg i slutet av juli. Arkivbild.
En drönare slog ned i en skyskrapa i Moskvas centrala affärsdistrikt en helg i slutet av juli. Arkivbild. - Foto: AP/TT

USA-drillade ukrainare för ljusskyggt krig

En mamma och hennes dotter smugglar in en dödlig bomb i en kattbur. En joggande befälhavare skjuts ihjäl i en rysk park. Drönare når fram hela vägen till Kreml. Ukrainas underrättelsetjänster har drillats av CIA när de trappar upp en mer ljusskygg krigföring, enligt nya redogörelser.


De ryska gränsvakterna verkar inte ha tagit någon större notis om Natalja Vovk och hennes tolvåriga dotter, när de ville korsa gränsen från Estland till Ryssland i en fullpackad personbil i juli 2022.

De tog hur som helst ingen närmare titt på kattburen de hade med sig. I den fanns ett hemligt fack, och i det komponenter till en sprängladdning, rapporterar The Washington Post.

Några veckor senare exploderade en stadsjeep utanför Moskva. I smällen dödades Darja Dugina, en 29-årig medieprofil som kanske mest var känd som dotter till en av Rysslands mest profilerade högerradikala ideologer, Aleksandr Dugin.

Det är ett i en rad överlagda dåd som har skett på rysk eller ockuperad mark under krigets gång. Ett 20-tal källor i Ukraina och USA bekräftar att de har planerats och utförts av Ukraina, vars underrättelsetjänster under ett drygt årtionde har tränats och stöpts om med starka band till amerikanska CIA.

Den 21 augusti 2022 exploderade en bil utanför Moskva. Den regimlojala journalisten Darja Dugina, dotter till den högerextreme ideologen Aleksandr Dugin, dödades. Arkivbild.

Drönare mot Moskva

Det handlar bland annat om de två bombattacker som har skett på Kertjbron som binder samman den annekterade Krimhalvön med Ryssland, i oktober förra året och i juli i år. Uppmärksammade attacker har riktats mot ryska fartyg i Svarta havet.

Det handlar också om drönarattacker mot Ryssland, där farkoster har nått hela vägen fram till skyskrapor i Moskva och maktkvarteren i Kreml.

I våras dödades en regimlojal krigskommentator i ett bombdåd på ett kafé i S:t Petersburg. I somras sköts ett ryskt ubåtsbefäl ihjäl när han var ute och joggade i en park i ryska Krasnodar.

Från officiellt håll bekräftas inte mycket. Alla måltavlor som Ukrainas underrättelsetjänster har är legitima och visar om inte annat att ingen skyldig kommer att komma undan, låter det från deras ledare.

Oktober 2022: Kertjbron, ett ryskt prestigeprojekt för att förbinda Krimhalvön med det ryska fastlandet, har attackerats med en bomb i en lastbil. Tre personer dödades. Arkivbild.

"Som Mossad"

Det var efter Euromajdan-protesterna och annekteringen av Krimhalvön som Ukrainas underrättelseorgan – militära HUR och KGB-arvtagaren SBU – snabbt började knyta an till USA.

Handplockade medarbetare utbildades och utrustades för att Ukraina skulle ha förmåga att verka "bakom fronten" i hemliga insatser. Insamling av underrättelser trappades upp rejält. CIA finansierade nya byggnader till de ukrainska myndigheterna. HUR sägs ha blivit omstrukturerat "från grunden".

Men på den amerikanska sidan vill källorna understryka att de inte har varit inblandade i lönnmordsplaner.

— Vad vi ser växa fram är en uppsättning underrättelsetjänster som är som (israeliska) Mossad på 1970-talet, säger en tidigare CIA-medarbetare till The Washington Post, och tillägger att det finns stora politiska risker, inte minst om de börjar utföra mord i ett tredje land.

Mariupol ett motiv

Den radikale ideologen Aleksandr Dugin har länge agiterat för en aggressiv rysk nationalism och anses i någon mån ha inspirerat Vladimir Putin när denne talar om skapandet av en särskild rysk intressesfär i världen. Dugin har också uttryckligen förordat folkmord på ukrainare.

Det var egentligen Dugin som var måltavla när Darja Dugina dödades i den exploderande stadsjeepen utanför Moskva, tillstår de ukrainska källorna. Men de anser att även hans dotter var ett legitimt mål, då hon öppet hade propagerat för kriget.

Efter mordet anklagade ryska myndigheter den utpekade bombtransportören Natalja Vovk för en "terrorattack". Enligt ukrainska myndigheter motiverades Vovk åtminstone delvis av det faktum att Ryssland bombat sönder hennes hemstad Mariupol.

Den ryske krigskommentatorn och agitatorn Vladlen Tatarskij (Maksim Fomin) höll en föreläsning på ett kafé i S:t Petersburg när en bomb exploderade och dödade honom. Ytterligare ett tiotal personer skadades. Arkivbild.
TT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!