Scientologin ställs inför historisk rättegång

Kändissekten anklagas för att ha lurat en kvinna i Frankrike. Nu riskerar en central del av scientologin att kollapsa.


Året var 1998. En kvinna i Paris erbjöds ett personlighetstest. Tio år senare hade hon spenderat alla sina besparingar för att "bli sig själv". Nu riskerar chefen för en central del av scientologins "kändiscenter" fängelse i sju år.

Gav över 200 000 kronor till scientologin

Hon berättar att hon lagt ut över 200 000 kronor på kurser, böcker, olagliga läkemedel och en så kallad "elektrometer" (se bild), som sägs kunna mäta upp- och nedgångar i ditt mentala tillstånd.

Människorna som hon betalat kommer från den notoriska religionen/sekten scientologin som är känd för att ha lockat till sig kändisar som Tom Cruise, John Travolta, Will Smith och Isaac Hayes.

Kan bli bannlysta i Frankrike

I dag ställs "kyrkan" inför rätta i Paris. Och fallet är högintressant eftersom det är en central del i scientologins struktur som anklagas: the ASES-Celebrity Centre, skriver The Telegraph.

De sju medlemmarna som står åtalade riskerar fängelse i upp till sju år. Förlorar de riskerar dessutom scientologin att bli bannlyst i Frankrike.

Kvinnans advokater kommer att försöka bevisa hur "sekten" systematiskt pressar människor på pengar genom att erbjuda dem lösningen på "alla problem".

Scientologernas advokat, Patrick Maisonneuve, menar att kvinnan använt sin fria vilja.

–Vi kommer att motbevisa kvinnans anklagelser om att vi har pressat henne mentalt, säger Maisonneuve, enligt BBC.

"Jag kallar scientologin för den kriminella sekten"

För 13 år sedan ställdes scientologin i Frankrike också inför rätta. Denna gång var det den förre detta medlemmen Roger Gonet som anklagade "kyrkan" för att ha blåst honom.

– Jag kallar scientologin för den kriminella sekten, säger Gonet till France24.

Scientologerna själva säger att pengarna betalas tillbaka om en förre detta medlem vill det.

På måndagen inleds rättegången:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!