Bekymrad. Opinionssiffrorna talar inte till USA:s president Joe Bidens fördel. Arkivbild.
Bekymrad. Opinionssiffrorna talar inte till USA:s president Joe Bidens fördel. Arkivbild. - Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

Bidens skräck: Underläge i vågmästarstater

Världen faller samman under Biden. Väljaren Spencer Weiss i Pennsylvania har ändrat sig sedan han röstade på Joe Biden 2020. I nästa års presidentval stödjer han Donald Trump. Biden ligger under rejält i fem av sex avgörande vågmästarstater, däribland Pennsylvania.


Det var inte självklart för elektrikern Spencer Weiss i Bloomsburg att gå över till Trump-sidan.

— Jag hade mycket hellre sett någon annan, någon som kunde vara en positiv förebild för landet. Trump har åtminstone förståndet kvar, säger han till The New York Times.

Intervjun gjordes i samband med att tidningen publicerade en opinionsmätning som slog ner som en kalldusch hos Demokraterna: Sittande Joe Biden ligger under mot expresident Donald Trump med mellan fyra och tio procentenheter i fem av sex viktiga vågmästarstater (Arizona, Georgia, Michigan, Nevada och Pennsylvania). I den sjätte, Wisconsin, har Biden ett övertag på två procentenheter. Vågmästarstater är sådana där det står och väger mellan republikansk och demokratisk majoritet, det är i dessa som amerikanska presidentval i själva verket avgörs.

Andra mätningar bekräftar Bidens nedåtgående trend i områdena, enligt sammanställningar som Real Clear Politics gjort.

USA:s första dam Jill Biden kampanjar med maken i Pennsylvania. Fotot togs vid ett politiskt massmöte i somras. Arkivbild.

Hade förhoppningar

Väljarna ger Biden underkänt på de flesta områden, som utrikespolitik och migration. Siffrorna är särskilt dåliga när det gäller ekonomin, trots att statistik talar för att USA återhämtat sig snabbare efter pandemin än många andra länder.

Men inflationen har slagit hårt mot amerikanerna, en majoritet säger att de fått det sämre under mandatperioden. Missnöjet är extra utbrett bland unga under 30 år, bara en procent av dem beskriver ekonomin som "i utmärkt skick".

— Jag hade stora förhoppningar på Biden. Men så går åren, inflationen kommer, det är krig i Ukraina och Israel och våra gränser är inte säkra alls, konstaterar 25-årige Jahmerry Henry, som arbetar med att packa spritflaskor i Albany i Georgia.

Trots att han vid valet 2020 ansåg att det inte går att "vara värre än Trump" planerar han att rösta på expresidenten, som har ett jätteövertag i kampen om Republikanernas kandidatur.

Vill inte ha repris

Biden tappar inte enbart unga utan även bland minoriteter som svarta och spansktalande, grupper som annars ses som förhållandevis "säkra" demokratiska röster.

Det kanske mest oroande för presidenten, som fyller 81 år nästa vecka, är att 71 procent i The New York Times mätning säger att han är för gammal för att vara en "effektiv president". Motsvarande siffra för 77-årige Trump är 39 procent.

Vid sidan av de inbitna Trumpanhängarna, de så kallade Magaväljarna som utgör omkring hälften av de röstberättigade republikanerna, är det få som egentligen vill se ett presidentval mellan Biden och Trump, en upprepning av valet 2020. Båda har låga popularitetssiffror och 66 procent av deras landsmän tycker att USA utvecklas i fel riktning.

Republikanen, expresidenten och aspiranten Donald Trump fotad strax före ett tal i Erie i Pennsylania i somras. Arkivbild.

Entusiasmerande?

Detta har öppnat för flera oberoende kandidater, bland dem den kontroversielle vaccinskeptikern Robert F Kennedy och progressive Cornel West. Biden har också utmanats inom Demokraterna av kongressledamoten Dean Phillips.

En ljusglimt för presidenten är att demokratiska kandidater gjorde bra ifrån sig i de delstatsval som hölls i förra veckan. Partiets strateger trycker på detta samt att det är långt kvar till presidentvalet när de ombeds kommentera aktuella mätningar. De understryker att traditionellt demokratiska frågor, som aborträtt och klimat, lär piska upp entusiasm.

— Vi kommer att prata med folk om det, för valet handlar om de frågorna, säger Lavora Barnes, ordförande för Demokraterna i Michigan, till CNN.

TT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!