Dilan Yesilgöz-Zegerius leder högerliberala VVD i veckans parlamentsval i Nederländerna. Arkivfoto.
Dilan Yesilgöz-Zegerius leder högerliberala VVD i veckans parlamentsval i Nederländerna. Arkivfoto. - Foto: Peter Dejong/AP/TT

"Pitbull i högklackat" kan ta över Nederländerna

Hon flydde Turkiet i öppen båt som åttaåring, började politiskt i yttervänstern och har kallats för en "pitbull i högklackat" för sin hårda tag. Nu kan Dilan Yesilgöz-Zegerius bli Nederländernas nästa premiärminister.


November i Nederländerna bjuder på duggregn och grådask. Det är ändå inte tillräckligt för att ta charmen ur Amersfoort – korad till årets stad i Europa 2023 för sin livskvalitet.

Landets 16:e största tätort ligger fyra mil sydost om Amsterdam och är rena orgien av vackra tegelhus, torn och murar och pittoreska småbutiker och restauranger.

Och snart kanske även hemstad för Nederländernas nästa premiärminister.

— Vi ser den nya energin och entusiasmen hos Dilan. Vi är ganska övertygade om att vi kommer att lyckas väl här, säger Maarten Flikkema, lokal partichef för högerliberala VVD i Amersfoort.

Gråväder i nederländska Amersfoort, som utsetts till Europas bästa stad för sin livskvalitet 2023. Härifrån kommer Dilan Yesilgöz-Zegerius som kan bli landets nästa premiärminister.

Kurdisk pappa

Han talar om partikollegan Dilan Yesilgöz-Zegerius, 46-årig justitieminister och ny partiledare i det VVD som dominerat Nederländernas politik de senaste 15 åren.

När landet nu håller parlamentsval på onsdag är VVD ett av tre jämnstarka partier som hoppas bli störst. I så fall kan Yesilgöz-Zegerius inte bara bli första kvinna på premiärministerposten utan också den första med utomeuropeisk bakgrund.

Hon föddes i Ankara i Turkiet, varifrån pappa Yücel flydde som kurdisk människorättsaktivist 1980. Några år senare följde Dilan och hennes mamma och syster efter, via Kos i Grekland och flyktingläger. De kom till Amersfoort där hon gick i skolan och inledde sin politiska karriär – i vänsterpartiet SP.

— Fast hon var bara medlem i ett halvår eller så. Jag känner henne endast som liberal, inte något annat, urskuldas hon av Flikkema.

Maarten Flikkema är lokal partichef för högerliberala VVD i Amersfoort, strax sydost om Amsterdam.

Strikt politik

Yesilgöz-Zegerius har gjort snabb karriär de senaste åren, flitigt förekommit i debatter och nederländsk tv och gjort sig ett namn som tuff justitieminister med migrationsansvar. När mångårige premiärministern och partiledaren Mark Rutte i somras meddelade att han inte tänkte kandidera i årets val tog det bara tre dagar för partistyrelsen att nominera justitieministern i stället.

Hon vill ha en strikt invandringspolitik och skapade rubriker i somras när hon inte uteslöt ett samarbete efter valet med Geert Wilders i ytterhögern – även om hon senare förtydligat att hon "inte alls" gillar hans politiska program.

VVD-ledaren Dilan Yesilgöz-Zegerius på ett kampanjmöte i Hilversum i början av november. Arkivfoto.

Sin nationella valkampanj inledde hon i Amersfoort, även om hon inte bor här länge. Och i den vänsterlutande staden är hon inte något automatisk röstmagnet.

— Jag visste inte ens att hon är härifrån, skrattar väljaren Sanny i centrala Amersfoort.

— Hon är redan alldeles för mycket Amsterdam, tycker kompisen Femke, som i stället hoppas på en vänstersväng.

Amersfoort-borna Femke och Sanny tror inte att utflyttade premiärministerkandidaten Dilan Yesilgöz-Zegerius kan räkna med så starkt stöd från sin hemstad i veckans val.

"Hon är bäst"

Yesilgöz-Zegerius hade inget emot att kallas "pitbull i högklackat" när hon agerade mot trakasserier av kvinnor. Stor uppmärksamhet väcktes också när hon klippte av sig en hårlock i direkständ tv, till stöd för kampen för kvinnors rättigheter i Iran.

Att hon själv är kvinna med invandrarbakgrund är ändå inget som markeras särskilt mycket i valkampanjen.

— Det flesta i Holland ser henne inte som invandrare. Hon har varit här så länge. Hon är hundraprocentigt nederländsk. Hon har inte sin position för att hon är kvinna – hon är där för att hon är bäst, anser partikamraten Maarten Flikkema i Amersfoort.

Kanaler och vallgravar från medeltiden präglar centrala Amersfoort, vid den lilla älven Eem, fyra mil sydost om Amsterdam.
TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!