Nordkoreas diktator Kim Jong-Un följer raketuppskjutningen på tisdagen. Bilden kommer från de nordkoreanska mediernas rapportering.
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un följer raketuppskjutningen på tisdagen. Bilden kommer från de nordkoreanska mediernas rapportering. - Foto: KCNA via AP/TT

Nordkorea säger sig se USA från rymden

Nordkoreas uppskjutning av en militär övervakningssatellit i rymden beskrivs som lyckad, av landets egna propagandamedier.


Satelliten Malligyong-1 uppges ha blivit placerad i omloppsbana runt jorden. Landets ledare Kim Jong-Un har fått titta på några av de första bilderna som tagits – av militärbaser på det amerikanska territoriet Guam i Stilla havet, rapporterar den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Om uppskjutningen verkligen var lyckad – de nordkoreanska uppgifterna är svåra att verifiera – så blev det tredje gången gillt för Nordkorea efter två misslyckade försök tidigare i år. Landet trotsar FN-resolutioner som försökt sätta stopp för detta.

Enligt de nordkoreanska uppgifterna håller satelliten på att kalibreras, varpå den ska verka fullt ut från och med den 1 december.

En biträdande försvarsminister i Sydkorea beskriver den i ett tv-sänt framträdande som en "allvarlig provokation". Sydkorea kommer delvis att åsidosätta en tidigare överenskommelse mellan staterna och återigen övervaka Nordkorea från luften i det känsliga gränsområdet.

Nordkorea har i år genomfört rekordmånga vapentester, vilket ytterligare har ökat spänningarna i relationen till Sydkorea och dess nära allierade USA och Japan. Landet misstänks vidare få mer avancerad teknologi från Ryssland – i utbyte mot vapen som den ryska invasionsmakten använder i Ukraina.

TT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!