Nej till europeisk industriakut

Det blir ingen europeisk stimulansplan eller industriakut.(TT)


Det blir ingen europeisk stimulansplan eller industriakut efter räddningspaketet för bankerna.

EU-ländernas ledare bromsade planerna innan de hann få fäste.

Framför allt den europeiska bilbranschen har legat på politikerna för att de ska skjuta till förmånliga mångmiljardlån, som ett svar på den amerikanska industrins statliga stöd. Förslaget har fått sympati från Italien, Tyskland och Frankrike.

Men en majoritet av EU-länderna gjorde klart, på EU-toppmötet i Bryssel, att de inte vill se vare sig stimulansplaner eller stora industristöd för att hålla efterfrågan och investeringar uppe i finanskrisens mörker.

"Vem skulle betala?"

– Frågar ni det franska ordförandeskapet om det behövs en räddningsplan för den reella ekonomin så är svaret ja. Men håller de andra stats- och regeringscheferna med? Nej, nej, nej, sade den nuvarande EU-ordföranden, den franske presidenten Nicolas Sarkozy, på en presskonferens när toppmötet avslutades.

– Vem skulle betala för den och med vilka pengar, frågade sig Luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker, även ordförande i eurogruppen.

Den svenska regeringen motsatte sig också planerna på allt som luktade industriakut eller stora, komplicerade stödprogram för industrin. I slutsatserna från mötet heter det nu att EU-kommissionen före jul ska komma med förslag som kan bevara konkurrenskraften hos den europeiska industrin. Vad det blir är oklart.

Finanskrisgrupp

Upprymda av det relativa lugn som det europeiska paketet för hantering av banker i kris har skapat vill EU-länderna nu se en global uppryckning av de organ som övervakar det globala finanssystemet. Frågan lyfts redan i helgen när Sarkozy och EU-kommissionens ordförande träffar den avgående amerikanske presidenten, George W Bush, i Washington. En ny, halvt informell finanskrisgrupp ska inrättas i EU. Den ska kunna väckas så snart ett medlemsland begär det och bidra med och samordna information om finansiella kriser i vardande. EU ska också driva på för ett globalt system för tidig varning om kriser.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!