Rök stiger mot himlen efter israeliska flygräder mot Gazaremsan. Bilden är tagen 4 december.
Rök stiger mot himlen efter israeliska flygräder mot Gazaremsan. Bilden är tagen 4 december. - Foto: Ohad Zwigenberg/AP/TT

Källor: Två civila för varje död Hamas-milisman

För varje död milisman i Hamas dör omkring två civila på Gazaremsan, uppger källor inom Israels militär för AFP. Uppgifterna kommer dagarna efter att den israeliska militären utökat sin markoffensiv.


Samtidigt framhåller militären att man använder sig av högteknologisk programvara för kartläggning i syfte att reducera antalet civila dödsoffer.

Det Hamasstyrda hälsodepartementet i Gaza säger att israeliska attacker har dödat omkring 15 900 människor – de flesta kvinnor och barn – sedan den 7 oktober, när terrorstämplade Hamas anföll civila i Israel.

På frågan om medierapporter om att 5 000 milismän från terrorstämplade Hamas ska ha dödats stämmer, svarar en av militärkällorna att "siffrorna är mer eller mindre korrekta".

Har skapat ilska

— Jag säger inte att det inte är dåligt att vi har ett förhållande på två mot en, sade militären och tillägger att användandet av civila som mänskliga sköldar är en del av Hamas "kärnstrategi".

De stigande dödssiffrorna och den humanitära krisen i Gaza har skapat ilska på många håll runtom i världen.

Israel började bomba mål i Gazaremesan efter att Hamas den 7 oktober utfört den värsta attacken i Israels historia, där cirka 1 200 människor dödades och ytterligare omkring 240 togs som gisslan och fördes ut ur landet.

Oacceptabelt

Parallellt med flygangreppen bedriver Israel en offensiv på marken i Gaza. Markoffensiven utökades i söndags och inbegriper nu även södra delen av Gaza.

På måndagen anlände Mirjana Spoljaric, chef för Internationella rödakorskommittén (ICRC), i Gaza och uppmärksammade i samband med detta bristen på säkra platser för civila i området.

"Det är oacceptabelt att civila inte har något säkert ställe att ta sig till i Gaza", säger Spoljaric i ett uttalande.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

Styrande partiet vinner i Kroatien

1 timme sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

1 timme sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

3 timmar sedan
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.

Nu är mördarsniglarna tillbaka – ovanligt tidigt

igår 22:42
Redan i april har mördarsniglarna börjat dyka upp på flera platser, och enligt snigelexperten Ted von Proschwitz finns det mycket som talar för ett snigelår. Här får du veta hur du minimerar risken för sniglar i trädgården.

Bidens minister friades i riksrättsåtalet

igår 22:30
Alejandro Mayorkas, USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet, friades i det riksrättsåtal som bara levde under en knapp halvdags sittning i senaten.