Utrikesminister Tobias Billström (M). Arkivbild.
Utrikesminister Tobias Billström (M). Arkivbild. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Svenskt besked om Gaza-omröstning dröjer

Om några timmar samlas FN:s generalförsamling för att rösta om en vapenvila i kriget mellan Israel och Hamas. Utrikesminister Tobias Billström vill i nuläget inte ge besked kring hur Sverige ska rösta.


Klockan 21 på tisdagen ska FN:s generalförsamling ha en icke-bindande omröstning om en vapenvila i kriget mellan Israel och Hamas.

I den senaste omröstningen i oktober valde Sverige att lägga ned sin röst.

Vid lunchtid på tisdagen kan utrikesminister Tobias Billström (M) inte ge något besked om hur Sverige ska rösta den här gången.

— Vi har en väldigt stor ambition från svenska regeringens sida att arbeta för EU-enighet. Det är en av målsättningarna, säger han efter ett möte i utrikesutskottet.

Påverkar Natoansökan?

Han vill inte föregå de diskussioner som nu pågår mellan de olika EU-ambassadörerna i FN, säger han. När de ska vara klara vet han inte.

— EU är vår viktigaste utrikespolitiska plattform. Om vi ska kunna uttala oss med kraft behöver vi först veta var de olika medlemsstaterna står i frågan.

Oavsett hur Sverige röstar, kan det påverka relationerna med Turkiet i Natofrågan?

— Jag skulle inte göra den kopplingen. Den här frågan är så mycket större. Vad beträffar vår relation med Turkiet så har frågan om det svenska Natomedlemskapet helt andra klangbottnar. Det handlar i första hand om vapenaffärerna mellan Turkiet och USA, säger Billström.

FN:s generalförsamling i New York.

Veto i säkerhetsrådet

Tidigare i veckan lade USA in sitt veto och röstade mot en omedelbar humanitär vapenvila i FN:s säkerhetsråd.

Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Morgan Johansson säger att Sverige "skämmer ut sig" om rösten läggs ned.

— Allt tyder på att det finns ett mycket stort internationellt stöd för det här. När det prövades av säkerhetsrådet var 13 av 15 länder för det, säger han.

TT
/
/
/
EU
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!