Domarna i Colorados högsta domstol, här i sina bänkar i domstolen i Denver vid förhandlingar den 6 december. Arkivbild
Domarna i Colorados högsta domstol, här i sina bänkar i domstolen i Denver vid förhandlingar den 6 december. Arkivbild - Foto: David Zalubowski/AP/TT

Hotbild mot domare efter Trumpbeslut

Domare i den amerikanska delstaten Colorados högsta domstol hålls under särskild polisbevakning efter att de härom veckan förklarat ex-presidenten Donald Trump som icke valbar i det kommande presidentvalet.


Poliser patrullerar vid domarnas bostäder i Denver och den federala polisen FBI har kopplats in med anledning av någon form av incidenter, men myndigheterna går inte närmare in på vad hotbilden består i.

"Vi kommer att resolut utreda alla hot och allt våld som begås av personer som rättfärdigar sina handlingar med extremistiska åsikter, oavsett motiv", meddelar en talesperson för FBI:s kontor i Denver.

På torsdagskvällen ryckte poliser ut till en domares hem, men det misstänks ha varit ett falskt larm.

Domen i Colorados högsta rättsinstans bygger på en paragraf från 1866 i konstitutionen där upprorsmakare förbjuds att ställa upp i amerikanska val.

Domarna där bedömer att Donald Trump var inblandad i stormningen av den amerikanska kongressen i Washington DC den 6 januari 2021, då han under lång tid beskrev sin förlust i presidentvalet som riggad och uppmanade sina lojalister att bege sig till kongressen för att hindra att resultatet fastställdes.

I praktiken innebär domen att Donald Trump diskas från Republikanernas primärval i Colorado, och i förlängningen tvingar det USA:s allra högsta domstol i Washington DC att ta ställning i frågan vid ett väntat överklagande.

TT
/
/
Hot
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!