President Joe Biden i Blue Bell, Pennsylvania.
President Joe Biden i Blue Bell, Pennsylvania. - Foto: Matt Rourke/AP/TT

Ilsken president Biden angriper Trumps person

President Joe Biden gick till frontalangrepp mot USA:s förre ledare Donald Trump i ett valtal. Den dagen förlorade vi nästan Amerika, sade Biden och hänvisade till stormningen av Kapitolium för tre år sedan.


President Bidens tal i Blue Bell, Pennsylvania, hölls inför årsdagen av stormningen i huvudstaden Washington.

— Är demokratin fortfarande helig för Amerika, frågade Biden retoriskt och gick sedan till direkta angrepp mot företrädaren Trump i över en halvtimme.

Efter förra presidentvalet, då Trump först vägrade att ge upp makten, valde Biden att i det längsta inte nämna Trump vid namn.

Annorlunda var det på fredagen.

— Trump kallade dem inte brottslingar. Han kallade dem patrioter, sade Biden och nämnde Trumps namn med avsky.

— Vem tror han att han är? undrade han och nämnde en rad extrema förslag som Trump vädrat under sin tid i Vita huset.

Därmed var tonen troligen satt inför årets presidentval i USA. Var de som stormade Kapitolium den 6 januari brottslingar eller patriotiska hjältar?

Anhängare till USA:s dåvarande president Donald Trump stormar kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari 2021.

— Fantastiska, fantastiska patrioter, har den republikanske expresidenten Donald Trump sagt om gärningsmännen.

Demokratin på spel

Den 6 januari 2021 höll han det beryktade massmötet nära USA:s senat och representanthus där han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen, följt av en uppmaning: "And if you don't fight like hell, you're not going to have a country anymore" ("Och om ni inte kämpar/strider utav helvete, så kommer ni inte längre att ha något land).

Då, som nu, hetsade han dessutom åhörare med felaktiga påståenden att valfusk förekommit i presidentvalet 2020.

Tre år efter attacken gjorde demokraten Joe Biden händelsen till en central del av sin återvalskampanj.

— Trump vägrar att fördöma det politiska våldet, sade Biden i Pennsylvania på fredagen.

På måndag reser han vidare till Charleston i South Carolina. Där ska han hålla ett anförande i Mother Emanuel-kyrkan, där nio svarta sköts ihjäl 2015 i ett rasistiskt hatbrott. I kyrkan väntas Biden varna för det hot han anser att Donald Trump och de så kallade Maga-republikanernas extremism utgör.

Biden ser Trump som sin sannolika motståndare i valet i november, trots de många rättsprocesser som pågår mot den tidigare presidenten.

Men Donald Trump har medvind och till synes energi. Han håller dubbla politiska massmöten i Iowa under både fredagen och lördagen. Vid dem väntas referenserna till 6 januari-attacken bli fundamentalt annorlunda.

USA:s expresident, republikanen Donald Trump. har siktet inställt på Vita huset. På bilden kampanjar han i Iowa före jul.

Benåda och ursäkta?

Kapitoliumattacken kan kopplas till nio dödsfall. Över 700 åtal har väckts och mer än 450 fängelsestraff utdömts, enligt AP. Donald Trump har lovat benåda många av de dömda om han blir president igen.

Parallellt är konspirationsteorier och falska uppgifter i omlopp i USA: 34 procent av de republikanska väljarna tror på den osanna uppgiften att den federala polisen FBI låg bakom stormningen av Kapitolium, rapporterar The Washington Post. Och över hälften av partiets väljare tror redan nu att valet 2024 inte kommer att räknas och rapporteras korrekt, enligt en färsk USA Today mätning.

TT
/
/
/
Hot
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!