Ny malaria resistent mot medicin

Nu sätter den nya drogresistenta malarian skräck i Kambodjanska byar


I en liten by i västra Kambodja kan en ny utveckling leda till en världsepidemi.

Där har nämligen malariaparasiterna utvecklat en resistens mot den medicin som används i området, och nu försöker forskare förstå varför denna utveckling har skett - och framförallt hur den kan stoppas.

Av 90 patienter som sökte vård för malaria hade lite mindre än hälften fortfarande malariaparasiter i blodet efter tre dagars behandlig. Medicinen, som annars brukar verka på behandligens andra dag, börjar tappa sin verkan, och det tyder på att parasiten håller på att utveckla en tolerans mot drogen.

En anledning kan vara alla de olegitimerade apotek som finns i byn där dosering och kombinationerna mellan medicinerna inte följer rekommendationerna. Fel medicin i fel dos och i fel kombination kan påskynda en resistensutveckling hos parasiten.

Om utvecklingen inte stoppas kan den leda till en världsepidemi där miljontals människor skulle kunna förlora sitt skydd mot sjukdomen, och nu sätts stora åtgärder in för att stoppa paratistens tolerans, enligt BBC News.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 29 mars

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

1 timme sedan
Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.