Även Japan har beslutat att stoppa sitt bistånd till FN-organet UNRWA. Arkivbild.
Även Japan har beslutat att stoppa sitt bistånd till FN-organet UNRWA. Arkivbild. - Foto: Mohammad Zaatari/AP/TT

Allt fler länder stryper pengar till FN-organet

Allt fler länder pausar sitt bistånd till FN-organet för hjälp till palestinier, UNRWA, efter anklagelser om att anställda haft en roll i Hamas attacker mot Israel. Tjugo frivilligorganisationer uttrycker oro över beskeden och uppger att de kommer att påverka livräddande insatser i Gaza.


FN-organet UNRWA

FN-organet UNRWA grundades efter kriget som bröt ut vid Israels bildande 1948, i syfte att hjälpa de över 750 000 palestinier som tvingats på flykt.

I dag hjälper UNRWA runt 5,9 miljoner palestinska flyktingar. Nära 90 procent av donationerna kommer från FN:s medlemsländer. Störst stöd har kommit från bland annat USA, Tyskland, EU, Sverige och Norge.

Över hälften av UNRWA:s budget går till skolutbildning. Runt 15 procent till att skydda de palestinska flyktingarnas hälsa, enligt siffror från 2020.

FN-organet har omkring 30 000 anställda, varav en majoritet är lokalanställda palestinier.

Källa: UNRWA med flera.

Efter bland andra USA, Tyskland och Storbritannien har även Japan och Australien med flera strypt sina bidrag.

Beskeden kommer efter anklagelser från Israel. FN har ännu inte offentliggjort detaljerna kring uppgifterna – men enligt en högt uppsatt tjänsteman från organisationen handlar det om "extremt allvarliga och fruktansvärda anklagelser", skriver The New York Times.

Tolv personer som arbetat för UNRWA har avskedats sedan uppgifterna offentliggjordes i fredags.

Israel har även tidigare riktat hård kritik mot UNRWA – och landets utrikesminister Israel Katz uppmanade i helgen FN-organets chef Philippe Lazzarini att lämna sin post.

USA: Oumbärlig roll

Andra givarländer, däribland Irland och Norge, meddelar däremot att de kommer att fortsätta att ge bistånd till hjälporganet.

USA:s utrikesminister Antony Blinken uppmanar UNRWA att gå till botten med anklagelserna som han beskriver som "djupt, djupt problematiska" och säger att USA kommer att se till att frågan utreds till fullo. Blinken säger samtidigt att organisationen spelar en "helt oumbärlig roll" i arbetet med att hjälpa nödställda i Gaza.

— Ingen annan kan spela den roll som UNRWA har spelat, särskilt inte på kort sikt. Ingen har räckvidden, kapaciteten och strukturen för att göra det som UNRWA har gjort, säger Blinken.

"Påverka livräddande stöd"

Tjugo frivilligorganisationer, däribland Rädda barnen, Actionaid och Oxfam, har skrivit ett gemensamt uttalande där en djup oro uttrycks för beskeden om pauserna i biståndet.

"Givarländernas indragning av finansieringen kommer att påverka livräddande stöd till över två miljoner civila, varav över hälften är barn, som är beroende av UNRWA:s stöd i Gaza."

EU-kommissionen meddelar att anklagelserna som riktas mot UNRWA ska tas med i framtida beslut om bistånd.

Sverige, som är ett av de främsta givarländerna, anslog i december i fjol 400 miljoner kronor till UNRWA:s arbete under 2024. Den svenska regeringen har ännu inte fattat beslut om att avbryta eller fortsätta stödet.

TT
/
/
/
EU
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!