Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Blodigt dåd mot iransk moské

Nyheter | 29/05/2009 07:00

Ett bombdåd mot en moské i sydöstra Iran krävde minst 30 liv i kväll.

Ett bombdåd mot en moské i sydöstra Iran krävde minst 30 liv sent på torsdagen. Attacken i staden Zahedan genomfördes vid kvällsbönen.

Minst 50 skadades enligt guvernören i provinsen Sistan-Baluchistan som ligger vid gränsen till Pakistan.

–Bomben exploderade vid bönetimmen och många bedjande dödades, sade Ali Mohammad Azad till den statsstyrda iranska televisionen.

Strax efter explosionen i den shiitiska moskén upptäckte iranska säkerhetsstyrkor ytterligare en bomb som desarmerades enligt den iranska nyhetsbyrån Fars.

Uppgifter talade om att dådet var en självmordsbomb, men ingen grupp hade tagit på sig ansvaret för attacken mot moskén är stadens näst största.

Torsdagen var en helgdag i Iran.

Sistan-Baluchistan är också sargat ständiga sammandrabbningar mellan iransk polis och säkerhetsstyrkor, drogsmugglare och knarkkarteller samt militanta grupper.

Majoriteten av provinsens invånare är shia-muslimer, medan de flesta i staden Zahedan är sunni-muslimer.

För ett drygt år sedan drabbades en annan moské av ett terrordåd där 18 revolutionsgardister dödades. Då tog gruppen Jundallah, som strider för den sunnimuslimska minoritetsbefolkningen, på sig ansvaret för dådet.

Skrivet av: