Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

USA utpekas för moskédåd i Iran

Nyheter | 29/05/2009 10:09

Ett svårt bombdåd drabbade en moské i staden Zahedan. USA anklagas.

Ett svårt bombdåd drabbade en moské i sydöstra Iran sent i går. Attacken i staden Zahedan genomfördes vid kvällsbönen och dödstalen fortsatte att stiga sent i går kväll. Provinsguvernören anser att USA ligger bakom

Enligt guvernören och flera iranska nyhetsbyråer har 19 personer dödats av dem som befann sig i moskén vid bönetimmen den iranska helgdagen.

Minst 50 skadades enligt guvernören i provinsen Sistan-Baluchistan som ligger vid gränsen till Pakistan. Andra vittnen talade om 80 skadade vid attentatet mot den shiitiska moskén Amir al-Momenin.

Strax efter explosionen i den shiitiska moskén upptäckte iranska säkerhetsstyrkor ytterligare en bomb som desarmerades.

– Bomben exploderade vid bönetimmen och många bedjande dödades, sa guvernören Ali Mohammad Azad till den statsstyrda iranska televisionen.

En talesman för provinsguvernören hävdar att det är USA som anlitat de personer som genomförde den förödande bombattacken.

– Det har bekräftats att de som genomförde terrorattacken i Zahedan hade anlitats av Amerika, sade Jalal Sayyah, hög tjänsteman i provinsen Sistan-Baluchestan, där dådet ägde rum.

Enligt Jalal Sayyah har dessutom tre personer gripits i samband med bombdådet.

Sistan-Baluchistan är sargat av ständiga sammandrabbningar mellan iransk polis och säkerhetsstyrkor, drogsmugglare och knarkkarteller och militanta grupper.

Majoriteten av provinsens invånare är shia-muslimer, medan de flesta i staden Zahedan är sunni-muslimer.

För ett drygt år sedan drabbades en annan moské av ett terrordåd där 18 revolutionsgardister dödades. Då tog gruppen Jundallah, som strider för den sunnimuslimska minoritetsbefolkningen, på sig ansvaret för dådet.

Skrivet av: