Ungerns premiärminister Viktor Orbán står återigen i centrum när EU-ländernas ledare samlas till toppmöte om Ukraina. Arkivfoto.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán står återigen i centrum när EU-ländernas ledare samlas till toppmöte om Ukraina. Arkivfoto. - Foto: Denes Erdos/AP/TT

Ödesdag för Ukraina i Bryssel

Spänning och irritation dominerar när EU-länderna ska försöka enas om långvarigt stöd till Ukraina – trots motstånd från Ungern. Dramat är dubbelt med ilskna bönder på gatorna i Bryssel.


Fakta: EU-toppmötet i Bryssel

EU-ländernas stats- och regeringschefer samlas under torsdagen i Bryssel för ett extrainsatt toppmöte.

På agendan står framför allt beslut om det föreslagna utökandet av EU:s långtidsbudget som främst innehåller ett långvarigt stöd till Ukraina på 50 miljarder euro, varav 33 miljarder i lån och 17 miljarder i bidrag. För att nå en uppgörelse om budgeten krävs total enighet.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj väntas också hålla ett anförande digitalt till EU-ledarna.

Mötet är tänkt att inledas klockan 10 i Bryssel.

Torsdagens extrainsatta EU-toppmöte har utmålats som rena ödesmötet, både för EU, men framför allt för Ukraina.

I potten ligger ett fyraårigt ekonomiskt stöd till ukrainska myndigheter på 50 miljarder euro som nästan alla EU-länder ser som nödvändigt för att hålla skolor, sjukvård och andra viktiga samhällsfunktioner igång.

Men än så länge är det bara nästan alla.

Ungern och dess premiärminister Viktor Orbán håller envist emot och vill åtminstone att stödet delas upp i delar som EU-ledarna kan ta nya beslut om, helst varje år.

På egen hand?

Övriga EU-länder har kontrat med att erbjuda en årlig diskussion eller genomgång om Ukrainastödet, men i så fall utan att något enstaka land vid det läget ska kunna lägga in sitt veto mot fortsatt stöd.

Om Orbán kan acceptera något sådant är ännu oklart. På tjänstemannanivå finns ännu ingen färdig lösning.

— Vi vet inte om vi kommer att kunna enas, varnade statsminister Ulf Kristersson (M) i riksdagens EU-nämnd i går.

Om Ungern fortsatt säger nej är alternativet att övriga 26 EU-länder försöker ordna stödet på egen hand, vilket dock riskerar att dra ut på tiden i ett läge när Ukraina akut behöver pengar redan i mars.

Gaza och Nato

På toppmötet väntar även en diskussion om läget i Mellanöstern, om än utan några gemensamma beslut eller uttalanden.

Samtidigt pressas allt fler EU-ledare av ilskna jordbrukare som den senaste tiden protesterat i bland annat Tyskland, Frankrike och Belgien mot vad man anser vara stelbenta EU-regler och orättvis konkurrens utifrån. Med sina traktorer ska bönderna samlas utanför EU-parlamentet för att demonstrera under dagen.

För Sverige finns dessutom en extra spänning kring vad Ulf Kristersson eventuellt kan få höra av Viktor Orbán om när Ungern kan tänkas godkänna Sveriges Natomedlemskap, som ännu inte är klart.

TT
/
/
/
EU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!