Louis Har och Fernando Simon Marman, bägge med israeliskt och argentinskt medborgarskap, kramar sina anhöriga på ett sjukhus i Israel i efter att ha fritagits från fångenskapen i Gaza.
Louis Har och Fernando Simon Marman, bägge med israeliskt och argentinskt medborgarskap, kramar sina anhöriga på ett sjukhus i Israel i efter att ha fritagits från fångenskapen i Gaza. - Foto: IDF/AP/TT

Tårfyllt när gisslan återvände från Gaza

Fyra månaders fångenskap är till ända. Tårar, kramar och ett stort pressuppbåd mötte 70-årige Louis Har och 60-årige Fernando Simon Marman när de återvände till Israel.


Tidigt på måndagsmorgonen fick Louis Hars familj samtalet de väntat på.

— De sade att de hade Fernando och Louis och att vi skulle komma och träffa dem på sjukhuset, säger Louis Hars svärson Idan Bejerano enligt nyhetsbyrån AFP.

Fortfarande i chock hoppade familjen in i bilen. Väl framme blev det mycket tårar och kramar – men inte många ord, enligt Bejerano.

De båda männen, som kidnappades när kibbutzen Nir Yizhak anfölls av den militanta palestinska rörelsen Hamas den 7 oktober, fritogs under en gryningsräd i Rafah under natten mot måndagen. Uppemot 100 människor dödades i samband med fritagningen, merparten under de flygangrepp som fungerade som täckmantel för att kunna föra ut gisslan ur Rafah.

Louis Har och Fernando Simon Marman ler efter att ha räddats från sin fångenskap i Gaza.

Har och Marman uppges vara vid förhållandevis god hälsa.

— Lyckligtvis för oss, som familj, räddades de i natt. Men jag måste säga att jobbet inte är slutfört, säger Idan Bejerano och uppmanar de israeliska myndigheterna att nå ett avtal med Hamas för att få fler gisslan frisläppta.

— Det israeliska folket behöver ett avtal. Inte i går, inte i morgon – i dag, säger Bejerano.

112 av de drygt 250 människor som kidnappades den 7 oktober har släppts eller fritagits. Runt 100 gisslan tros fortfarande vara vid liv i Gaza.

Israels svar på 7 oktober-attacken har varit skoningslöst. Dödstalet i Gaza närmar sig 30 000 – nästan hälften av dem barn, enligt de Hamastrogna hälsomyndigheterna.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

Explosion i Trelleborg

Någon form av explosion har skett vid en lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

1 timme sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

1 timme sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

2 timmar sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

igår 23:12
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.