Mike Turner, ordförande för representanthusets underrättelseutskott, varnar för att USA är utsatt för hot. Arkivbild.
Mike Turner, ordförande för representanthusets underrättelseutskott, varnar för att USA är utsatt för hot. Arkivbild. - Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Källor: Ryssland vill ha kärnvapen i rymden

De republikanska larmen om ett "allvarligt säkerhetshot" riktat mot USA handlar enligt uppgifter till ABC News om att Ryssland vill placera kärnvapen i rymden.


De var Mike Turner, republikan och ordförande för representanthusets underrättelseutskott, som i ett e-postmeddelande till kongressledamöter under onsdagen varnade för att ett allvarligt hot riktats mot USA:s nationella säkerhet.

Turner uppmanar också president Joe Biden att "göra all information i ärendet tillgänglig".

Vita husets nationella säkerhetsrådgivare säger att ett hemligstämplat möte med kongressens ledning redan var inplanerat, och enligt två olika källor med insyn i överläggningarna på Capitol Hill handlar om att Ryssland vill placera kärnvapen i rymden.

Vapnen ska enligt uppgift inte användas mot jorden utan mot satelliter.

Flera kongressledamöter beskriver uppgifterna som oroande och mycket känsliga, men inget som borde orsaka allmän oro.

I januari 1967 undertecknades rymdfördraget i FN, ett avtal som slår fast en rad rymdrättsliga principer. Där står bland annat att kärnvapen och massförstörelsevapen inte får placeras ut i kretslopp runt jorden. Men det finns inget direkt förbud mot vapen, vilket Sverige gärna vill se.

TT
/
/
Hot
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!