Danska fregatten Iver Huitfeldt, här fotograferad vid avfärd från Danmark i januari.
Danska fregatten Iver Huitfeldt, här fotograferad vid avfärd från Danmark i januari. - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/TT

EU enat om insats i Röda havet

EU ger formellt klartecken för en insats i Röda havet. Parallellt söks enighet i sista stund om ytterligare sanktioner kring kriget i Ukraina.


Fakta: Aspides

EU:s insats för att skydda fartygstrafiken i Röda havet har döpts till Aspides, kommer att ledas av grekiske Vasilios Griparis och ha sitt högkvarter i Larissa i Grekland.

Insatsen ska enligt ett pressmeddelande "vara aktiv längs de huvudsakliga havsrutterna i Bab el-mandeb (sundet mellan Arabiska halvön och Afrika) och Hormuzsundet, liksom på internationellt vatten i Röda havet, Adenviken, Arabiska havet, Omanviken och Persiska viken".

Källa: EU:s ministerråd

Aspides blir namnet på den EU-insats som ska följa och skydda handelsfartygen runt den arabiska halvön.

"Insatsen kommer att spela en nyckelroll i att garantera kommersiella och säkerhetsmässiga intressen för EU och det internationella samfundet", säger utrikeschefen Josep Borrell i ett pressmeddelande efter måndagens beslut.

Danmark har gjort klart att landet ska delta i insatsen med fregatten Iver Huitfeldt, som redan har åkt i väg för att även kunna vara med i den USA-ledda skyddsinsatsen Prosperity Guardian i samma område.

Om och hur även Sverige väntas delta militärt i EU-insatsen är fortfarande oklart. Att skicka fartyg till området är inte aktuellt.

Parallellt jagar EU-länderna vidare efter enighet kring ett 13:e sanktionspaket mot Ryssland. Tiden är dock knapp om det ska gå i tid till helgen, då det på lördag är tvåårsdag av Rysslands förnyade attack mot Ukraina den 24 februari 2022.

Ungern har ännu inte gett klartecken till det senaste förslaget, som EU-ländernas ambassadörer hoppas kunna säga ja till vid ett möte på onsdag.

TT
/
EU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!